Historisk arkiv

Ny tomtefesteinstruks for staten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Rundt 8500 tomtefestere vil fra 1.juli 2008 kunne løse inn eiendommene sine til en rimelig pris. Dette er klart etter at statsminister Jens Stoltenberg, fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys og justisminister Knut Storberget torsdag presenterte den nye tomtefesteinstruksen. De som ikke ønsker innløsning tilbys videre leie regulert med konsumprisindeks og ikke markedspris.

-  Med dette vedtaket tar staten ansvar, i stedet for å la markedet styre. Dette er en viktig seier for de mange tusen tomtefestere som vil ha trygghet for sitt viktigste sosiale gode, boligen. sier fornyingsminister Heidi Grande Røys og justisminister Knut Storberget.

Instruksen omfatter boligeiendommer som er festet på statlig grunn gjennom Opplysningsvesenets fond (OVF), Statsskog og Statsbygg.  Festeavgift oppregulert etter 1.januar 2002 utover konsumprisindeksen skal beregnes på nytt når instruksen trer i kraft. Som lovet i Soria Moria-erklæringen vil statlig styrte fond og statlige eiendommer innrømme innløsning til 30 ganger konsumprisindeksen.

- Dette er en sak som vi har vært opptatt av lenge, og i fjor endret den rød-grønne regjeringen tomtefesteloven. Endringene styrker festernes rettigheter, samtidig som det taes spesielle hensyn til landbruksinteresser og statsallmenninger. Nå instruerer vi statlig styrte fond og statlige eiendommer til å innrømme innløsningsrett annet hver år til 30 ganger konsumprisregulert opprinnelig leie, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys og justisminister Knut Storberget.

Instruksen omfatter ca. 8.500 eiendommer. Disse er fordelt med 850 på Statsskog, 415 på Statsbygg og øvrige eiendommer på Opplysningsvesenets Fond (OVF). For at Opplysningsvesenets Fond (OVF) sine eiendommer skal bli omfattet av instruksen, må OVF-loven endres. Regjeringen vil fremme forslag til endring av loven som ivaretar det.

Kontaktpersoner:
Seniorrådgiver i Fornyingsdepartementet, Ragnvald Berggrav, tlf 924 55 337