Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

«Lukket fengsel»

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

– fengsel med høyt sikkerhetsnivå.

Et lukket fengsel har mur eller høyt gjerde rundt fengselsområdet. Alle dører er låst. Når de innsatte ikke er i arbeid, på skole eller deltar i fritidsaktiviteter under kontroll av fengselsbetjentene, er de innelåst på sine celler. 63 % av fengselsplassene i Norge er i lukket fengsel. 20% av plassene er i to- eller firemannsrom.

De fleste cellene i våre fengsler har ikke eget toalett eller dusj. Hvis man skal på toalettet om natten, må man tilkalle to betjenter, bli låst ut og fulgt til baderommet. Cellene i lukkede fengsler skal undersøkes av de ansatte en gang om dagen. Det er begrenset hvor mange gjenstander, bøker, CD-plater og andre ting de innsatte får lov til å ha på cella.

Telefonering og internett

I et fengsel med høyt sikkerhetsnivå har man i dag anledning til å ringe i tjue minutter per uke. Hvis man har barn, eller andre særlige behov, utvides ringetiden. Samtalene kan avlyttes. Mobiltelefoner er forbudt. I enkelte fengsler har man i samarbeid med skoleni fengselet, laget en begrenset tilgang til internett. De innsatte har ikke tilgang til sider hvor man kan kommunisere med andre, og all aktivitet kan spores. De har ikke tilgang til internett utenom når de er på skolen.

Besøk

Innsatte i fengsel med høyt sikkerhetsnivå kan få besøk inntil en time pr uke. Har man barn, kan besøkstiden utvides. Hvis man soner en lengre dom slik at man ikke får permisjon de første årene, tilsvarer tiden med familie og venner på en time per uke ca to hele døgn i løpet av året. Besøk kan overvåkes og i enkelte tilfeller er det glassvegg mellom den domfelte og den besøkende. Hvis besøket ikke har vært overvåket av ansatte, kontrolleres innsatte etter besøk. Dette kan innebære at innsatte må kle av seg og at klærne blir gjennomgått for å unngå at våpen, narkotika, mobiltelefoner osv tas med inn.

Permisjon

Innsatte kan ha opptil 18 dager permisjon per år. Det er først når man har gjennomført minst en tredjedel av straffen, at man kan begynne å få permisjoner. Hvis den innsatte har barn og det er til barnets beste, kan den innsatte få opptil 30 dager permisjon i året.

 

« Forrige

Neste »

Til toppen