Historisk arkiv

Status<br>- Handlingsplanen vold i nære relasjoner (2004 – 2007)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

per november 2006

Her er en oversikt over status på tiltakene i handlingsplanen Vold i nære relasjoner.

Status
- Handlingsplanen vold i nære relasjoner (2004 – 2007)

Per november 2006

A. Samarbeidskompetansen og kunnskapen i hjelpeapparatet skal styrkes

1. Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) skal styrkes med hensyn til forskning og kompetanseutvikling om vold i nære relasjoner.

Status: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, NKVTS, ble etablert 1. januar 2004, som et datterselskap under Unirand AS ved Universitetet i Oslo, og er lokalisert på Ullevål universitets-sykehus HFs område. Fem departementer, Barne- og liketillingsdepartementet, Justisdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet, og Forsvarsdepartementet, står bak opprettelsen senteret.

Målet er å samle og styrke kompetanseområder om vold, familievold og seksuelle overgrep, flyktningers helse og tvungen migrasjon, stressmestring og kollektive belastningssituasjoner. Senterets oppgaver er forskning, utviklingsarbeid, utdanning veiledning og rådgivning. Det er etablert et samarbeid med behandlingssentrene Alternativ til Vold og Institutt for klinisk sexologi og terapi når det gjelder forskning og kompetanseutvikling.

Senteret har ca. 30 årsverk og en basis driftsbevilgning på kr. 22 434 000 + prosjektmidler på kr. 9 311 00 i 2006.

NKVTS er under evaluering i samsvar med forutsetningene ved etableringen. Evalueringsrapport vil foreligge i november 2006.

Mer informasjon: Nasjonalt Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

----------

2. Det skal etableres regionale ressurssentre på volds- og traumefeltet for å bidra til bedre og mer helhetlige tjenester. Sentrene skal bistå tjenesteapparatet med informasjon, veiledning og kompetanseutvikling og etablere nettverk mellom alle relevante samarbeidsparter i regionen. Eksisterende regionale tiltak på vold og traumefeltet ( Tiltak for seksuelt misbrukte barn, psykososialt arbeid for flyktninger og selvmordsforebyggende arbeid ) skal inngå i miljøene. Regjeringen vil legge frem en oppfølging av saken i St. prp. nr.1 (2004-2005).

Status: Regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmords-forebygging er etablert/under etablering i alle regioner (foreløpig unntatt Sør) som en fellessatsning fra følgende departementer: Helse- og omsorgsdepartementet, Arbeids- og inkluderings-departementet, Barne- og likestillingsdepartementet,og Justisdepartementet.

Formålet med tiltaket er å styrke regional kompetanse på volds- og traumefeltet permanent. De regionale ressurssentrene skal bidra til bedre og mer helhetlige tjenester gjennom å bistå hjelpeapparatet med kompetanse­utvikling, informasjon, veiledning og etablering av nettverk mellom relevante samarbeids­parter i hver region.

Sentrene finansieres med tilskudd etter søknad over Helse- og omsorgsdepartementet budsjett med Sosial- og helsedirektoratet som koordinator og hovedansvarlig for oppfølging. Sentrene skal evalueres i 2008 med særlig fokus på hensiktsmessigheten av forankringssted.

Region Nord
Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) region Nord, er knyttet til Universitetssykehuset i Nord-Norge og organisert som en del av Psykiatrisk forsknings- og utviklings-avdeling, men lokalisert i egne lokaler utenfor sykehusområdet. Senteret har ca. 15 årsverk (hvorav tre administrative), og er organisert i tre fagteam etter tema (flyktninghelse, vold/seksuelle overgrep, selvmordsforebygging) med en person fra hvert team som utgjør fagteam for barn og unge.

Senteret ble offisielt åpnet 29. september 2006 og er i full drift. RVTS region Nord er samlokalisert med undervisningsprogrammet Vivat (førstehjelp ved selvmordsfare).

Region Midt-Norge
RVTS region Midt-Norge forankres ved St. Olavs Hospital, divisjon psykisk helse, avdeling for forskning og fagutvikling. Lokaler er under oppussing på St. Olavs-området, og ventes innflyttingsklare tidlig i 2007. Stillingene (til sammen 7,5) i de tidligere ressursmiljøene som inngår i RVTS region Midt-Norge (psykososialt team for flyktninger og prosjektene ”Støtte til seksuelt misbrukte barn” og ”Selvmords-forebyggende arbeid”, er videreført. Senterlederstillingen er lyst ut i uke 42/2006. Øvrige stillinger utlyses i løpet av året. Det dreier seg i første rekke om kompetanse på temaet vold og overgrep.

Region Vest
RVTS region Vest er knyttet til Helse Bergen HF, psykiatrisk divisjon, som en egen seksjon i avdeling for psykosomatisk medisin, og flytter inn i nye lokaler i Haukeland helsepark i november 2006. Senteret var bemannet etter opprinnelig plan og i full drift i august 2006

(ca 11 årsverk inklusive 1,8 administrative), og organisert i fagteam med jevn fordeling på temaområdene flyktninghelse, vold/overgrep og selvmordsforebygging.

Region Øst
RVTS region Øst ble formelt etablert 1. april 2005 og er knyttet til Aker universitetssykehus, klinikk for psykisk helse, og lokalisert på Gaustad sykehus HF sammen med Seksjon for selvmordsforskning- og forebygging, UiO, som er det nasjonale kompetansesenteret for selvmordsrelatert arbeid.

RVTS region Øst er internt organisert med en senterleder, administrativt personell og tre fagteam etter tema (flyktninghelse, vold/overgrep og selvmordsforebygging), og en matrise på tvers av fagteamene for å ivareta barneperspektivet best mulig. Senteret har ca. 14 årsverk.

Region Sør
Ikke avklart mht forankring og organisering.

----------

3. Det gis støtte til videreføring av ”Vestfoldprosjektet” i 2004. Prosjektet er forankret hos fylkemannen i Vestfold og målet er systematisk utprøving av de modellene som er utarbeidet for samarbeid, mottaks- og registreringsrutiner innad i de enkelte kommunene og modeller for eksternt samarbeid mellom kommunene vedrørende vold i nære relasjoner.

Status. Det ble bevilget kr. 450.000 i 2004. Sluttrapport fra prosjektet ble ferdigstilt i april 2006 og vil bli lagt ut på Justisdepartementets hjemmeside ODIN.

----------

4. Nasjonalt Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, NKVTS, vil få i oppdrag å utarbeide en nasjonal implementeringsplan for å styrke ulike grunn-,videre-, og spesialistutdanninger med hensyn til kunnskap om vold i nære relasjoner.

Status: Prosjektet skal gi oversikt over relevante hjelpetjenesters behov for opplæring, kartlegge tilgjengelige ressurser og behov for ressurstilførsel, presentere ulike modeller for opplæring og ulike opplæringstiltak. Prosjektet skal samarbeid med de regionale ressurssentrene

Prosjektet er forsinket men vil bli ferdigstilt i februar/mars 2007

----------

5. Nasjonalt Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress ( NKVTS ) vil få i oppdrag å utarbeide forslag til felles opplæringstiltak for ansatte i relevante hjelpetjenester. Opplæringen skal omfatte både samarbeidskompetanse og en felles grunnforståelse om problemområdet vold i nære relasjoner

Status: Sees i sammenheng med tiltak 4

----------

6. Kompetansen om voldsproblematikk skal styrkes i fagteamene i det statlige barne- og familievernet

Status: Gjennom prosjektet ”Barn som lever med vold i familien” (jf. tiltak 25) er det gitt 5 dagers opplæring til de 26 fagteamene i Barne-, ungdoms- og familieetaten. Det er i den forbindelse utviklet en omfattende undervisningspakke.

Mer informasjon om undervisningspakken.

----------

7. Det skal gis støtte til norsk deltagelse i EU-programmet Daphne II for perioden 2004 - 2008. Programmets målsetting er å bidra til økt beskyttelse av fysisk og psykisk helse ved forebygging av alle former for vold, gi støtte til ofre og behandlingstilbud til overgripere. Programmet gir støtte til prosjekter som medvirker til etablering av samarbeid over landegrensene og multidisiplinære nettverk.

Status: Programmet har som siktemål å utvikle, etablere og støtte tiltak i samfunnet for å forebygge og bekjempe vold mot barn, ungdom og kvinner. Det skal bidra til å styrke engasjement og etablere nettverk som kan legge grunnlag for utveksling av informasjon, gode praksisformer og samarbeid, både lokalt og mellom deltakerlandene

Norges bidrag er stipulert til om lag 8.8 millioner for hele perioden, 2004 – 2008.

For nærmere informasjon om enkeltprosjekter med norsk deltagelse vises det til Daphnes hjemmesider.

B. Vold i nære relasjoner skal synliggjøres og forebygges gjennom holdningsendringer

8. Det gis støtte til produksjon av animasjonsfilmen ”Sinna Mann”. Filmen skal blant annet brukes i samtale med barn og voksne om vold i nære relasjoner. Et veiledningsmateriale i tilknytning til visning av filmen skal utvikles.

Status: Barne- og likestillingsdepartementet gav i 2004 økonomisk støtte til produksjon av animasjonsfilmen ”Sinna Mann”. Filmen baseres på boken ”Sinna Mann” av Gro Dahle og Svein Nyhus. Filmen skal blant annet brukes i samtale med barn og voksne om vold i nære relasjoner, med hovedvekt på det å være eksponert for vold i hjemmet. Alternativ til Vold Telemark utvikler nå en arbeidsbok for barn knyttet til visning av filmen. Arbeidet er noe forsinket og ferdigstilles våren 2007 (opprinnelig høsten 2006).

----------

9. Regjeringen vil utarbeide en informasjonsstrategi med sikte på å bryte ned tabuer og øke kunnskap og bevissthet om vold i nære relasjoner.

Status: Arbeidet med å utvikle en samlet strategi er igangsatt. Som et ledd i strategien ble det gjennomført ”voldsmålinger” i 2003 og 2005. Resultatene fra ”voldsmålingene” finner du her.

----------

10. Det skal iverksettes et prøveprosjekt i forbindelse med svangerskapskontroll, der det skal stilles rutinemessige spørsmål om vold. Hensikten med prosjektet er å utvikle metoder for avdekking av voldsproblematikk. Prosjektet skal omfatte rutiner og tiltak for samarbeid og oppfølging av den voldsutsatthet som avdekkes.

Status : NKVTS skal gjennomføre tiltaket og det arbeides med prosjektdesign og etablering av prosjektorganisasjon. Prosjektet skal gjennomføres i Telemark, og det er etablert et samarbeid med ATV Telemark og lokale jordmødre. Utprøving av opplegg for screening starter i januar/februar

----------

11. Eksisterende nasjonale rådgivningstjenester på telefon og internett skal styrkes med kompetanse for å imøtekomme barn og unges behov for hjelp og råd i forhold til voldsproblematikk

Status: Barne- ungdoms-, og familiedirektoratet skal utarbeide en oversikt over relevante eksisterende nasjonale rådgivningstjenester på telefon og internett. Oversikten skal danne grunnlag for vurdering av behovet for en styrking av eksisterende tilbud og et ”grønt nummer” jf. tiltak 12. Behovet for hjelpe/informasjonstelefoner skal sees i sammenheng regjeringens strategiplan for barn og unges psykiske helse, tiltak 67 og i St. meld. nr. 13 ( 2004 – 2005 ) Om incestsentra – tilbod, finansiering og forvaltning.

Det er etablert en landsdekkende og døgnåpen hjelpetelefon for incestutsatte.Telefontjenesten ble åpnet i august 2006, og er lagt til Incestsenteret i Vestfold.

----------

12. Det vurderes etablert et landsdekkende ”grønt nummer” for å gi kvinner og barn utsatt for vold i nære relasjoner og voldsutøvende menn ett felles sted å henvende seg for å få informasjon om egnet hjelpeinstans i forhold til deres behov

Status: Sees i sammenheng med tiltak 11.

C. Ofre for vold i nære relasjoner skal sikres nødvendig bistand og beskyttelse

13. Regjeringen vil overføre den statlige forvaltningen av statstilskuddene til krisesentrene til Statens barne- og familievern (SBF, f.o.m. 01.07.2004 Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) og styrke den statlige innsatsen for å utvikle krisesentertilbudet. Vertskommunenes arbeid for å få etablert langsiktige interkommunale samarbeidsløsninger skal støttes.

Status : Fra 1. januar 2005 ble forvaltningen av statstilskuddet til krisesentrene overført fra Barne- og likestilingsdepartementet til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet sammen med ansvaret for en del utviklingsoppgaver knyttet til krisesentrene (se tiltak 14, 15, 18 og 27). Samtidig ble det innført en ny finansieringsordning for krisesentrene som innebærer at staten dekker 80% av godkjente driftsutgifter under forutsetning av at kommunene dekker 20% av driftsutgiftene. Fra 1. januar 2006 ble samme finansieringsordning innført for incestsentrene, og forvaltningen av statstilskudd til disse sentrene overført til barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

For ytterligere opplysninger se www.bufetat.no under fanen ”Krisesenter”.

----------

14. Det skal utarbeides en tilgjengelighetsplan for krisesentrene for å sikre at kvinner over hele landet kan henvende seg til et krisesenter i rimelig geografisk nærhet til bostedet

Status: Arbeidet med en tilgjengelighetsplan startet i 2005, og fullføres i 2006. Som del av arbeidet har Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet utarbeidet et spørreskjema for å kartlegge tilgjengeligheten til landets krisesentre. Skjemaet er sendt til alle sentrene. Kartleggingen omfatter sentrenes geografiske tilgjengelighet i form av avstander/reisetid, samt forhold som virker inn på tilgjengeligheten av tilbudet som åpningstider, transport, størrelse på sentrene, markedsføring mv. I tillegg kartlegges tilgjengeligheten for bestemte brukergrupper, som kvinner med funksjonsnedsettelser, samt sentrenes kompetanse når det gjelder å ivareta grupper med utvidet hjelpebehov.

----------

15. Husbankens ordning for utbedringslån skal også omfatte krisesentre med botilbud, for å bedre betingelsen for ombygging og utbedring av de krisesentrene som har behov for dette. Lån skal også kunne gis til nybygg.

Status : Tiltaket er iverksatt. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Husbanken har innledet et samarbeid for å gjøre ordningen mer kjent og benyttet. Husbanken har utarbeidet en veileder og retningslinjer for ordningen til bruk for krisesentrene og vertskommuner. Husbankens regionkontorer er bedt om å invitere til informasjonsmøter med krisesentre og vertskommuner i regionene for å kartlegge behov, muligheter og eventuelle hindringer for å få Husbanklån.

----------

16. Det skal iverksettes et prosjekt for å tilføre krisesentrene og det lokale hjelpeapparatet kompetanse og kunnskap om voldsutsatte innvandrerkvinners behov.

Status : I prosjektet skal et opplæringsprogram utvikles, gjennomføres og evalueres. Det er utarbeidet en prosjektskisse under ledelse av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Det er etablert en referansegruppe som følger prosjektet.

Opplæringsprogrammet er bygget over tre moduler:

  • kurs for krisesenteransatte og aktuelle samarbeidspartnere. Kursene har fokus på hvordan tjenestene best mulig kan ivareta kvinner med minoritetsbakgrunns behov
  • etablering av regional veiledningstjeneste, der mulig tilknytning til regionale ressurssentre for vold og traumatisk stress skal vurderes
  • hospiteringsordning ved krisesentre med stort besøk av voldsutsatte kvinner med minoritetsbakgrunn og solid erfaring i håndtering av de ulike problemstillinger knyttet til arbeidet med disse kvinnene

I løpet av 2005-2006 arrangeres det til sammen 11 kurs over hele landet for krisesentre og samarbeidspartnere. Det legges vekt på tema som regelverk, kulturkunnskap, egne holdninger og konkrete måter å jobbe på i forhold til målgruppen. Kurset er videre ment å bidra til å bygge nettverk mellom tjenester. Mer informasjon om kurstilbudet fins på www.nkvts.no.

----------

17. Det skal gjennomføres et prosjekt for å videreføre og følge opp kartlegging av kommunens hjelpetilbud til voldsutsatte kvinner med funksjonshemning.

Status: Nettverk for kvinner med funksjonshemning fikk bevilget midler til et prosjekt for å kartlegge kommunenes hjelpetilbud til voldsutsatte kvinner med funksjonshemning. Prosjektet er nå gjennomført og prosjektrapporten ligger på www.bufetat.no under fanen ”Krisesenter.

Oppfølgingen av dette prosjektet vil bli vurdert i løpet av 2006.

----------

18. Det skal gjennomføres en kartlegging av omfanget av kvinner som avvises ved krisesentrene, og begrunnelsen for dette. Kartleggingen skal danne grunnlag for å vurdere egnede tiltak for voldsutsatte kvinner med særskilt problematikk, for eksempel psykisk sykdom eller rusproblemer.

Status: Arbeidet med å kartlegge kvinner som blir avvist ved krisesentrene ble startet høsten 2005 og fullført våren 2006 i regi av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Alle landets krisesentre deltok i en tremåneders registrering av kvinner som av ulike årsaker ikke kunne få bo på et krisesenter, men måtte henvises videre i hjelpeapparatet. Funn fra kartleggingen vil bli presentert i en rapport høsten 2006. Denne rapporten vil bli lagt ut på www.bufetat.no og andre relevante nettsteder.

----------

19. Regjeringen utreder etablering av en sentral instans for

koordinert bistand til ofre for menneskehandel, som for et kortere eller lengre tidsrom har behov for særskilt beskyttelse og bistand. Det vil bli vurdert om også andre trusselutsatte personer skal omfattes av tilbudet fra instansen. Det vil i første omgang omfatte og ofre for vold i nære relasjoner, herunder personer som er utsatt for trusler om tvangsekteskap eller kjønnslemlestelse.

Status: Det er opprettet en stilling i Politidirektoratet for koordinering av bistand til ofre for menneskehandel. I løpet av våren 2007, vil det i samråd med Politidirektoratet bli vurdert hvorvidt også andre volds- og trusselutsatte skal omfattes av dette tilbudet.

---------

20. Helsetjenestetilbudet til volds- og voldtektsutsatte på lokalt plan skal styrkes. Sosial- og helsedirektoratet skal i juni 2004 fremlegge en utredning for Helsedepartementet. Utredningen vil gi oversikt over eksisterende helsetilbud og foreslår videre utvikling av dette. Utredningen skal danne grunnlag for departementets videre oppfølging. Dette vil bli presentert i St.prp.nr.1 (2004-2005) for Helsedepartementet

Status: Det ble i 2005 bevilget 10 millioner over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett til etablering av felles mottaksfunksjoner for vold- og voldtektsutsatte ved minimum en interkommunal legevakt i hvert fylke, jf. St.prp. nr. 1 (2005-2006). Tilskudd til etablering/tilrettelegging og kompetanseutvikling er fordelt etter søknad med Fylkesmannen som koordinator. Bevilgningen er videreført i 2006 og arbeidet med styrking av helsetjenestetilbudet fortsetter. Med unntak av Østfold – som er i forberedelsesfasen – er det ved hjelp av stimuleringsmidlene etablert minst et overgrepsmottak som lavterskeltilbud i hvert fylke. I tillegg er det gitt tilskudd til kompetansehevende tiltak både ved nye og eksisterende overgrepsmottak.

----------

21. Tiltak for å styrke helsetjenestens kompetanse på undersøkelser, sporsikring og dokumentasjon i voldtektssaker skal utarbeides og gjennomføres

Status: Direktoratet nedsatte våren 2005 en bredt sammensatt arbeids-gruppe for å utarbeide en veileder for helsetjenesten om mottak av mennesker som har vært utsatt for seksuelle overgrep og/eller vold i nære relasjoner med fokus på undersøkelser, behandling, oppfølging, sporsikring o.a.

Veilederen ventes ferdig tidlig i 2007. Plan for implementering og videre kompetanseutvikling skal utarbeides. Informasjonsmateriell på relevante språk skal utarbeides og distribueres.

----------

22. Regjeringen vil ta initiativ ovenfor Riksadvokaten til utarbeidelse av et rundskriv som tydeliggjør rutinene for behandling av voldtektssaker, ikke minst med hensyn til politi og påtalemyndighetens samarbeid med andre instanser

Status: Riksadvokaten har nedsatt en intern arbeidsgruppe med medlemmer fra påtalemyndigheten og politiet. Gruppen skal undersøke nærmere kvaliteten på tiltalevedtakene i voldtektssaker som har endt med frifinnelse i retten og se nærmere på statistikkgrunnlaget i STRASAK for voldtektssaker. Med utgangspunkt i utredningen skal gruppen legge frem forslag til tiltak rettet mot politi og påtalemyndighetens arbeid med sakstypen. Arbeidsgruppen skal legge frem sin rapport innen utgangen av 2006.

----------

23. Regjeringen vil utrede om det er behov for en ny straffebestemmelse for å fange opp kompleksiteten i saker om vold i nære relasjoner

Status: Utredningen ble ferdigstilt i juni 2005 (Ot.prp. nr. 15 (2005-2006), Lov om oppheving av lausgjengarlova og om endringar i straffelova o.a. (eige straffebod mot vald i nære relasjonar o.a.). I utredningen ble det foreslått å "revidere" strl. § 219, og gi den en mer tidsmessig form. Videre ble det fremmet forslag om at det er denne paragrafen som skal benyttes som hovedregel saker om vold i nære relasjoner.

Gjeldende straffelov § 219 omhandler vold i nære relasjoner, men i saker om familievold brukes oftere de generelle bestemmelsene om legemskrenkelser ( særlig straffelovens § 228 og § 229 ) men verken 228 eller 229 omfatter psykisk mishandling. ”Nye” strl. § 219 ser slik ut ;

Den som ved å true, tvinge, begrense beveglesesfriheten til utøve vold mot eller på annen måte krenke grovt eller gjentatt mishandler

A) sin tidligere eller nåværende ektefelle
B) sin eller tidligere eller nåværende ektefelles slektning i rett nedstigende linje
C) sin slektning i rett oppstigende linje
D) noen i sin husstand eller
E) noen i sin omsorg

Straffes med fengsel inntil 3 år

Dersom mishandlingen er grov eller fornærmede som følge av handlingen dør eller får betydelig skade på legeme eller helse er straffen fengsel inntil 6 år. Ved avgjørelsen av om mishandlingen er grov, skal det legges særlig vekt på om den har vart over lang tid og om det foreligger forhold som nevnt under § 232 ( andre særdeles skjerpende omstendigheter ).

Det nye straffebudet mot familievold trådde i kraft 1. januar 2006.

----------

24. Politiets arbeid med vold i nære relasjoner videreutvikles

Status: Politidirektoratet har gjennomført en evaluering av ordningen med familievoldskoordinatorer. Evalueringen ble ferdigstilt i juli 2004, og viser at ordningen var etablert i samtlige politidistrikt pr. mai 2004. Videre viste evalueringen at stillingsandelene knyttet til familievoldsarbeidet varierer sterkt mellom distriktene. Politidirektoratet har utarbeidet en strategi for hvordan resultatene i rapporten skal følges opp, med særlig henblikk på å utjevne de relativt store forskjellene mellom distriktene med hensyn til prioritering av dette arbeidet. I april 2005,gjennomførte Politidirektoratet et tredagers kompetansehevingsseminar for familievoldskoordinatorene og påtalejurister. For å sikre kompetansen og bidra til erfaringsutveksling og samhandling mellom distriktene, vil Politidirektoratet stimulere til etablering av regionale fagfora.

Politiet tok i bruk et landsdekkende system med mobil voldsalarm 1. januar 2004. For å sikre god oppfølging i det enkelte politidistrikt har Politidirektoratet utarbeidet egne retningslinjer for tilbud om mobil voldsalarm. Retningslinjene består av instruks for tjenesten samt rutiner for mottak og håndtering av mobil voldsalarm i operasjonssentralene. Det er også utarbeidet et eget informasjonshefte og brukerveiledning for den trusselutsatte.

Ordningen med rådgivningskontorer for kriminalitetsofre ble etablert i 1996. Kontorene tilbyr råd og veiledning til ofre for kriminalitet. Herunder informasjon om hvilke instanser som kan tilby profesjonell hjelp, informasjon om hva som skjer i retten ved en eventuell rettssak, tilbud om vitnestøtte og bistand til utfylling av søknad om voldsoffererstatning. Pr. juni 2006 er det etablert til sammen ti rådgivningskontorer i Norge. I tillegg til rådgivningskontorene er det etablert et treårig pilotprosjekt ”Støttesenter for fornærmede” i Trondheim. Prosjektet er lokalisert i politihuset i Trondheim og tilbyr støtte både til ofre og pårørende. I prosjektet er det lagt avgjørende vekt på å utvikle et nært samarbeid med det kommunale hjelpeapparatet.

Politidirektoratet har utviklet et eget nettsted med informasjon om vold i nære relasjoner.

----------

25. Støtten til det 3-årige nasjonale prosjektet ”Barn som lever med vold i familien videreføres i 2005 og 2006. Prosjektet skal i løpet av prosjektperioden blant annet

  • gjennomføre seminarer for utvalgte familievernkontor
  • gjennomføre nasjonale seminarer for barnevernet
  • gjennomføre regionsamlinger for dialog og erfaringsutveksling med BUP
  • utarbeide materiale for samtale med foreldre og barn på krisesentre
  • utarbeide veiledningsmoduler til familievernet som inkluderer videoer, undervisningsmateriell, registrerings- og evalueringsinstrumenter og metoder til utprøving
  • utarbeide veiledningsmateriell til barnevernet
  • formidle kunnskap til helsestasjonene
  • gi et klinisk tilbud til barn som er vitne til vold/utsettes for fysisk vold
  • gjennomgå og sammenstille faglig dokumentasjon/forskning om barn som utsettes for vold/barnemishandling og barn som er vitne til vold

Status: Prosjektet gjennomføres i samarbeid mellom Alternativ til Vold i Oslo og Telemark og Senter for Krisepsykologi i Bergen. Prosjektets målgruppe er barn som utsettes for vold enten som vitne til vold i familien og/eller barn som selv utsettes for barnemishandling/fysisk vold. Det gis i prosjektet et klinisk tilbud til barn som er vitne til vold og som utsettes for vold. Samtidig har prosjektet som mål at hjelpen når fram til flest mulig barn gjennom nasjonal kunnskapsformidling til familievernet, barnevernet, krisesentrene, barne- og ungdomspsykiatrien, helsestasjonene og andre. Prosjektet skal også systematisere erfaringer med behandling og oppfølging av barn og foreldre med ikke-vestlig bakgrunn.

Prosjektet har samarbeidet med 9 familievernkontor med tilgrensede krisesentre og barneverntjenester. Det er etablert veiledningsavtaler med familievernkontoret i Bodø, Kristiansand, Hamar, Sandefjord, Trondheim, Tromsø, Stavanger, Bergen/Bjørgvin, og Østensjø familievernkontor i Oslo. Det er gitt veiledning til krisesentre og barnevernkontorer, samt helsestasjoner og politi. Det er avholdt lokale fagseminarer for familievernkontorene med tilgrensede barnevernkontor og krisesentre.

Prosjektet har holdt innlegg på flere større nasjonale og internasjonale konferanser. Prosjektet har til nå gitt ut tre bulletiner om vold mot barn (http://www.krisepsyk.no/). Det utarbeides nå informasjonsmateriale til foreldre der det er vold i familien (til bruk i familievernet og i barnevernet) og det utarbeides samtaleguide for barn på krisesentre.

Prosjektet har igangsatt forskningsprosjektet ” Barn som lever med vold i familien. Hva har barna i disse familiene opplevd og har det påført dem skader?” Hovedmålsettingen med forskningen er å bidra til økt kunnskap om voldsutsatte barn i Norge, for å bedre deres livskvalitet og fremtidsgrunnlag.

Det utarbeides også nå informasjons- og veiledningsmateriale som kan brukes til folkeopplysning, og dette materiale er spesielt rettet mot helsestasjonspersonell, lærere og barnehageansatte. Mange av disse instansene kommer tidlig i kontakt med barn og deres foreldre. Målet er å skape økt oppmerksomhet, kunnskap og handlingskompetanse slik at flere barn som lever med vold blir sett og får gode, relevante tilbud. Det arbeides med å lage en DVD som bl.a. vil inneholde den svenske filmen ”I skuggan av voldet” som illustrasjon over temaet vold mot barn. Faglige kommentarer, innspill, forelesninger, det juridiske grunnlaget, sikkerhetsarbeide, informasjon om hjelpetilbudet osv vil bli lagt inn på DVD`n. Dette arbeidet er ferdig våren 2007.

Prosjektet videreføres ut 2009. Det vil bli fokusert på kunnskapsspredning samt utvikling av metoder, prosedyrer og manualer i de tjenestene som kommer direkte i kontakt med utsatte barn (som barnevernet, helsestasjoner, barnehager og skoler).

----------

26. Rapporten ”Tiltak for å beskytte barn mot overgrep. Forslag om endringer i barneloven m.v.”, er sendt på høring med frist 2. juli 2004. Det antas i rapporten at hensynet til barna ikke blir godt nok ivaretatt i saker etter barneloven, om foreldreansvar, bosted og samvær, når det foreligger risiko for overgrep. I rapporten foreslås det blant annet opplæringstiltak ovenfor de yrkesgrupper som har befatning med slike saker, og lovendringer som presiserer at det skal tas hensyn til at barnet ikke må utsettes for overgrep.

Status: Det er vedtatt endringer i barneloven mv. for å beskytte barn mot overgrep, jf. Ot.prp. nr. 11 (2005-2006), jf. Ot.prp. nr. 103 (2004-2005). Forslagene omfatter presiseringer i loven av at det i barnefordelingssaker skal tas hensyn til at barnet ikke skal utsettes for overgrep, herunder ved å være vitne til vold, og at samvær ikke tilkjennes dersom dette ikke er til barnets beste. Videre er det vedtatt en lovpålagt plikt for det offentlige til å oppnevne en tilsynsperson i særlige tilfelle i saker hvor tilsyn settes som vilkår for samvær. Endringene omfatter også tiltak for at ordningen med fiktiv identitet og sperret adresse kan fungere som beskyttelsestiltak også for trusselutsatte som har barn. Det er videre vedtatt at en forelder som er siktet, tiltalt eller dømt for å ha forvoldt den annen forelders død, ikke automatisk skal få foreldreansvaret for barnet.

Barne- og familiedepartementet har videre arrangert kurs i Oslo og Bergen i november 2005,for dommere, sakkyndige og advokater, om skadevirkninger av vold og overgrep, og håndtering av barnefordelingssaker hvor det er mistanke om vold og overgrep.

Det er også vedtatt endringer i barnevernloven slik at private krisesentre får en lovpålagt opplysningsplikt til barneverntjenesten på linje med andre organisasjoner og private som utfører oppgaver for det offentlige, jf Ot.prp. nr. 14 (2005-2006), jf. Ot.prp. nr. 111 (2004-2005).

----------

27. Det vil bli iverksatt et regionalt pilotprosjekt for utprøving

av samarbeidsmodeller/-rutiner mellom krisesentrene og familie-/barnevern, slik at den barnefaglige kompetansen på krisesentrene styrkes. Krisesentrene vil også kunne søke om støtte til konkrete tiltak ved sentrene, for eksempel i form av veiledning til personalet, faglig bistand til barnet etc.

Status: Det vil i 2006 bli iverksatt et prosjekt i Bufetat region sør for utprøving av samarbeidsmodeller mellom krisesentrene og familievern/-barnevern slik at den barnefaglige kompetansen på krisesentrene styrkes. Prosjektet iverksettes med utgangspunkt i de aktuelle instanser i Drammensdistriktet. Bufetat region sør har det overordnede ansvaret for prosjektet.

Det ble i 2005 etablert en tilskuddsordning der krisesentrene kunne søke om midler til kompetanseheving i forhold til å arbeide med barn, samt trivselsfremmende tiltak for barn som oppholder seg på sentrene. Det ble i 2005 fordelt til sammen 817 000 kroner til slike tiltak. Denne tilskuddsordningen er videreført for 2006.

Oslo krisesenter er i 2006 tildelt midler for i samarbeid med prosjektet ”Barn som lever med vold i familien” å arrangere et større seminar for alle landets krisesentre om krisesentrenes arbeid med barn.

D. Voldsspiralen skal brytes ved å styrke behandlingstilbudet til voldsutøvere

28. Stiftelsen Alternativ til Volds hjelpe- og behandlingstilbud til voldsutøvere skal evalueres. Formålet er å dokumentere effekten av behandlingen med sikte på systematisk spredning av metodene. Oppdrag om dette er gitt til Nasjonalt Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress

Status: Dette ble tatt inn i oppdragsbrevet til Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress for 2004 der det heter at ; for å styrke kompetansen om overgrepsproblematikk, overgripere og familievold skal senteret innen 1. juli 2004 etablere samarbeid med Alternativ til vold (ATV) og Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) om forskning og kompetanseutvikling knyttet til disse miljøenes virksomhetsområde. Det er særlig behov for å vurdere effekten av de behandlingsmetoder som benyttes ved ATV og IKST.

----------

29. Hjelpe- og behandlingsapparatet har de fleste steder behov for økt kompetanse for å kunne tilby tilfredsstillende hjelp til voldsutøvere. Dagens tilbud, lokalt og regionalt, skal vurderes i forhold til behovet på landsbasis. Arbeidet med å spre Sinnemestringsprogrammet for voldsutøvere, utviklet ved regionalt kompetansesenter for sikkerhets- fengsels- og rettspsykiatri på Brøset, og erfaringer fra øvrige behandlingstilbud, vil fortsette.

Status : NKVTS gjennomfører på oppdrag fra berørte departement, en kartlegging av tilbudet til voldsutøvere på landsbasis. Kartleggingen skal inneholde en vurdering av tilbudenes kapasitet og tilgjenglighet og danne grunnlaget for en strategi for å utvikle et landsdekkende tilbud til voldsutøvere.

----------

30. Det er i 2004 igangsatt arbeid for å styrke forskning og kompetanseutvikling om voldsutøvere ved Nasjonalt Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Dette videreføres og vurderes styrket.

Lagt inn i oppdragsbrev til Nasjonalt Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress for oppstart i 2005