Historisk arkiv

Elever skal lære om EU og EØS

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen la i dag frem en stortingsmelding om gjennomføring av europapolitikken, der ett av tiltakene er å styrke elevenes kunnskaper om EU og EØS (19.06.2006)

Elever skal lære om EU og EØS

Regjeringen vil bidra til å styrke utdanningen på det europapolitiske området. Den europeiske dimensjonen vil bli ivaretatt i de nye læreplanene som innføres i forbindelse med Kunnskapsløftet i grunnopplæringen. I læreplanen for samfunnsfag i videregående opplæring heter det at eleven skal kunne gjere greie for EU sine mål og styringsorgan og diskutere Noreg sitt forhold til EU.

Kunnskapsdepartementets strategi for kompetanseutvikling omfatter tiltak rettet mot lærere og skoleledere og inkluderer også opplæring relatert til nye kompetansemål i samfunnsfag.

Regjeringen vil også arbeide for å styrke kompetansen på lengre sikt. I lys av den betydning utviklingen i EU har for Norge på et bredt spekter av områder, vil det være viktig å bidra til å sikre et godt europaforskningsmiljø, og at resultatene av forskningsprosjektene gjøres allment tilgjengelige. Det er viktig at den europapolitiske dimensjonen også kommer inn i annen forskning der dette er relevant.

Ytterligere informasjonsutveksling med europaforskningsmiljøene, herunder utvikling av kompetansekataloger og oversikter over pågående europaforskningsprosjekter vil også bli vurdert. Årlige Europakonferanser videreføres som et sentralt tiltak i dette arbeidet.

Regjeringen vil styrke synliggjøringen av norsk europapolitikk, blant annet gjennom EØS- finansieringsordningene, programdeltakelse og deltakelse i komiteer og arbeidsgrupper.

Les mer på Europaportalen