Historisk arkiv

Gi rom for lesing!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Strategien ”Gi rom for lesing!” har tre overordnete mål. Den skal styrke leseferdighet og motivasjon for lesing hos barn og unge, den skal styrke lærernes kompetanse i leseopplæring, litteraturformidling og bruk av skolebibliotek, og for det tredje skal den øke bevisstheten om lesing som grunnlag for annen læring, kulturell kompetanse, livskvalitet, deltakelse i arbeidslivet og et demokratisk samfunn.

”Gi rom for lesing!”: Strategi for stimulering av leselyst og leseferdighet 2003-2007.

Å beherske lesekunsten er viktig for å klare seg i dagens samfunn og grunnleggende for alle fag i skolen. God leseferdighet er avgjørende for å kunne tilegne seg annen kunnskap og finne inspirasjon i læring. Like viktig er det å kunne oppleve glede ved å lese og fordype seg i bøkenes verden.

En rekke nasjonale og internasjonale undersøkelser har vist at leseferdigheten til norske elever ikke er på et ønsket nivå. Samtidig er det dokumentert at norske barn og unge leser mindre enn de gjør i land det er naturlig for Norge å sammenligne seg med. Strategien ”Gi rom for lesing!” ble lansert på Verdens bokdag i 2003 og ble revidert i 2005. Koblingen til ”Den kulturelle skolesekken” har ført til økt samarbeid mellom kultur- og skolesektoren, og en rekke lesestimulerende aktiviteter for elevene er gjennomført.

Selv om de siste undersøkelsene viser at flere gutter enn før leser skjønnlitteratur, er det fremdeles nødvendig med særskilt fokus på gutters lesing. Signalene om svekket kompetanse i leseferdighet og manglende interesse for lesing hos norske elever må tas på alvor.

Strategien ”Gi rom for lesing!” har tre overordnete mål:

  • Å styrke leseferdighet og motivasjon for lesing hos barn og unge
  • Å styrke lærernes kompetanse i leseopplæring, litteraturformidling og bruk av skolebibliotek
  • Å øke bevisstheten om lesing som grunnlag for annen læring, kulturell kompetanse, livskvalitet, deltakelse i arbeidslivet og et demokratisk samfunn

Innen hvert overordnet mål er det formulert ulike delmål og tiltak. I tiltaksbeskrivelsene er det angitt hvem som er utøver eller ansvarlig for tiltaket og innen hvilken tidsramme tiltaket skal gjennomføres.

Fra ”Gi rom for lesing!” kom i 2003, har mange aktører lokalt og nasjonalt fulgt oppfordringen om innsats og samarbeid. I den reviderte utgaven av ”Gi rom for lesing” forsterkes skolenes, kommunenes og fylkeskommunenes ansvar for å følge opp tiltakene, prioritere og gjøre det som skal til for å skape en positiv utvikling. Foreldrene har også en viktig rolle. Det samme gjelder lærerutdanningsinstitusjoner, bibliotek, bokhandlere, forfattere og forlag.

Last ned strategien her

Lenke til Nasjonalt senter for leseopplæring