Historisk arkiv

Retningslinjer for gaver til forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har nå fastlagt retningslinjer for ordningen med gaveforsterkning. Ordningen er en nyskaping for å skaffe private midler til forskning.

Retningslinjer for gaver til forskning

Ordningen er en nyskapning for å skaffe private midler til forskning og innebærer at det offentlige bidrar med 25 prosent av gavebeløpet ved gaver på over 5 mill. kroner.

– Det er positivt at private donorer gir penger til norske forsknings-institusjoner og norsk forskning, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Gaven skal gå til langsiktig grunnleggende forskning og gjelder kun for gaver gitt til Norges forskningsråd, Det Norske Videnskaps-Akademi, universitetene eller til høyskoler med rett til å tildele doktorgrad.

Retningslinjene for ordningen er nå fastsatt av departementet. Forskningsrådet som forvalter ordningen, vil kunngjøre en dato for når gavemottaker tidligst kan sende inn en anmodning om utbetaling av midler fra ordningen. På bakgrunn av dette er det foreløpig ikke foretatt noen utbetaling.

Gaveforsterkningsordningen ble vedtatt av Stortinget i forbindelse med budsjettbehandlingen for 2006, jf. Budsjett-innst. S. nr.12 (2005-2006). For 2006 er det øremerket 50 mill. kr til denne ordningen.