Historisk arkiv

EUs 7. rammeprogram i rute

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Arbeidet med tilslutningen til EUs 7. rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling fortsetter som planlagt.

EUs 7. rammeprogram i rute

Arbeidet med tilslutningen til EUs 7. rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling fortsetter som planlagt.

EUs 7. rammeprogram for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjonsaktiviteter (2007-2013) har nå startet opp. De første utlysningene kom 22. desember 2006 – fire dager etter at EU traff sitt endelige vedtak om programmet. Fordi EUs endelig beslutning om programmet kom såpass sent, vil Norge og de andre EFTA/EØS-landene ikke kunne slutte seg formelt til programmet før 2. kvartal av 2007. Norske forskningsmiljøer og bedrifter kan imidlertid forberede prosjektforslag som normalt. Prosjektsøknader med norske deltakere vil bli tatt i mot av Kommisjonen og evaluert på samme måte som i tidligere rammeprogram.

Regjeringen vil med det første legge frem en stortingsproposisjon overfor Stortinget om en tilføyelse i EØS-avtalen som muliggjør deltakelse av EFTA/EØS-landene i det 7. rammeprogrammet og om de langsiktige økonomiske forpliktelsene Norge påtar seg. Tilslutning fra Stortinget vil åpne for at Norge kan delta i en beslutning i EØS-komiteen nærmere sommeren 2007 om deltakelse av EFTA/EØS-landene i EUs 7. rammeprogram.

Forhandlingene om utvidelsen av EØS-området til også å omfatte Romania og Bulgaria er ikke sluttført ennå, og innebærer at EU inntil videre ikke vil gjøre vedtak i EØS-komiteen om innlemmelse av nye rettsakter og programmer. Arbeidet med å forberede tilslutning til det 7. rammeprogrammet stanser imidlertid ikke opp. Det forventes derfor ikke at dette vil skape problemer i forhold til EFTA/EØS-landenes formelle tilslutning til programmet.

Norske aktører har kunnet delta i EUs rammeprogrammer for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjonsaktiviteter på lik linje med deltakere fra EUs medlemsland etter at Norge tiltrådte EØS-avtalen i 1994.

Oversikt over utlysninger i det 7. rammeprogrammet