Historisk arkiv

Arbeidsgruppe anbefaler gratis melk og frukt/grønt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

En arbeidsgruppe nedsatt av Kunnskapsdepartementet anbefaler at gratis melk, frukt og grønnsaker innføres for hele grunnskolen fra høsten 2007.

Pressemelding

Nr.: 47-06
Dato: 26.06.06

Arbeidsgruppe anbefaler gratis melk, frukt og grønt

En arbeidsgruppe nedsatt av Kunnskapsdepartementet anbefaler at gratis melk, frukt og grønnsaker, innføres for hele grunnskolen fra høsten 2007. Gruppen mener dette bør vurderes utvidet til et komplett brødmåltid som et minimum for ungdomstrinnet, alternativt for hele grunnskolen.

Kunnskapsminister Øystein Djupedal fikk i dag overrakt rapporten fra arbeidsgruppens leder, professor i ernæring Knut-Inge Klepp ved Universitetet i Oslo.

– Et sunt kosthold er viktig for at elevene skal ha den energien og det overskuddet de trenger i løpet av skoledagen, og det er viktig for å gi elevene de beste forutsetninger for læring, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Arbeidsgruppen har hatt som mål å finne fram til måltidsordninger som skal bidra til bedre læringsmiljø, læringsutbytte og helsetilstand for alle norske skoleelever, samt å utjevne sosiale ulikheter på disse områdene. Arbeidsgruppen understreker at forsøk med gratis frukt og grønt viser at elever fra alle sosiale lag økte inntaket av frukt og grønt.
– Ordninger med skolemåltid er et viktig område for regjeringen som vi vil komme nærmere tilbake til i de årlige budsjettene. Vi vil også senere i år legge frem en stortingsmelding om utdanning som verktøy for sosial utjevning, sier Øystein Djupedal.

Djupedal sier at arbeidsgruppens rapport er et viktig grunnlag for det videre arbeid med skolemåltid i grunnskolen, og at anbefalingene fra gruppen stemmer godt overens med regjeringens målsetning i Soria Moria-erklæringen om måltider i skolen.

Utover tilbudet om gratis melk, frukt og grønt, foreslår arbeidsgruppen at det må settes i gang prøveordninger med tilbud av komplette brødmåltider, med tanke på at dette kan innføres for ungdomstrinnet, alternativt for hele grunnskolen.

Arbeidsgruppen har vært sammensatt av eksperter og representanter for berørte parter.

Professor i ernæring Knut-Inge Klepp har ledet arbeidet.

Lenke til rapporten