Historisk arkiv

UNESCO-konferanse om kunst i utdanningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Betydningen av kunst i utdanningen skal drøftes på en internasjonal konferanse i Lisboa, 6.-9. mars. Norge vil bidra til å utforme en handlingsplan for nasjonal politikk på området. (03.03.2006)

UNESCO-konferanse om kunst i utdanningen

Det dreier seg om kunsten å forme skapende mennesker. Verdenskonferansens mål er å styrke lærerutdanningen innen kunstfag, og understreke barn og unges behov for kreativitet. Konferansen skal se på kunstens relevans i samtiden, og drøfte hvordan partnerskap mellom skole, næringsliv og kunstmiljøer kan bygges. Barn i skolepliktig alder og lærerutdanning blir særlig vektlagt.

Norge vil presentere det nasjonale prosjektet "Den kulturelle skolesekken" i Lisboa. Kunnskapsminister Øystein Djupedal er tilfreds over at Norge slik kan bidra med et godt eksempel på partnerskap mellom skole og kunstsektorene.

– Gjennom "Den kulturelle skolesekken" får elever i grunnskolen møte profesjonell kunst og kultur av alle slag. Det er hyggelig at et lite land som Norge ligger langt fremme på dette viktige feltet, sier Djupedal.

Under utformingen av handlingsplanen vil Norge særlig arbeide for at disse sakene blir tatt opp:

  • hvordan etablere et nært samarbeid mellom utdanningssektor og kultursektor på alle nivåer
  • hvordan finne gode samarbeidsformer mellom skole, lærer og kunstner
  • hvordan legge til rette for tilbud som inkluderer alle barn, inkludert barn av minoriteter, barn med funksjonsheminger og barn i utkantstrøk
  • hvordan kunstutdanning kan bli godt ivaretatt i lærerutdanningen

Et norsk hovedinnlegg dreier seg om samisk husflid og håndverk. Det holdes av Gunvor Guttorm fra Samisk Høgskole, som vil legge frem norske erfaringer med bevaring av tradisjonell kunst gjennom skolen.

Den norske delegasjonen består av representanter fra Kunnskapsdeparmentet, Norsk Filminstitutt, Kultur- og kirkedepartementet, ABM-utvikling, Norsk kulturråd, Utdanningsdirektoratet og Den norske UNESCO-kommisjonen. UNESCO og Portugal er hovedarrangører.

Det har aldri tidligere vært holdt interstatelige konferanser om tilsvarende tema. UNESCO lanserte i 2000 en oppfordring til alle land om å styrke kunst og kreativitet i skolen. Verdenskonferansen i Lisboa er en viktig milepæl i dette arbeidet.