Historisk arkiv

Utdanning styrker sosial utjevning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen vil fremme en stortingsmelding til høsten med tiltak innenfor utdanningssystemet som kan styrke sosial utjevning i samfunnet.

Pressemelding

Nr.: 04-06

Dato: 31. januar

Utdanning styrker sosial utjevning

Utdanningssystemet er samfunnets viktigste arena for sosial utjevning. Men forskning viser at enkelte grupper ikke lykkes i like stor grad som andre på denne arenaen.
– Regjeringen vil derfor fremme en stortingsmelding til høsten med tiltak som kan hjelpe disse, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

– Målet er at de senere skal ha en reell mulighet til å få jobb og delta i livslang læring. I tillegg vet vi at fullført utdanning også innebærer bedre helse og større mulighet til å delta i samfunnet, sier Øystein Djupedal.

Utdanning og kunnskap er goder som i dag er skjevt fordelt i samfunnet. Hver femte ungdom forlater utdanningssystemet uten å ha kvalifisert seg for et yrke eller videre studier. Det som er særlig alvorlig, er at ulikheten er systematisk i forhold til enkelte grupper, og at denne ulikheten i stor grad blir overført fra en generasjon til en annen.

Elever med lavt utdannede foreldre og minoritetsspråklige elever står i større fare for ikke å få en utdanning som kvalifiserer for jobb eller videre utdanning enn elever fra andre sosiale grupper. Dette ønsker regjeringen å gjøre noe med.

– Stortingsmeldingen vil være et grunnlag for å kunne gjøre denne store og viktige jobben. Den skal gi en helhetlig analyse av hvordan ulikhet oppstår, videreføres og i noen tilfeller også forsterkes i de ulike delene av utdanningssystemet, sier Djupedal.

– Vi ønsker å identifisere barrierer som hindrer sosial utjevning i utdanningen. Dette vil danne grunnlag for tiltak som kan bryte negative sosiale mønstre. Vi vet blant annet at jo tidligere man starter med tilpasset undervisning, desto større er muligheten for å hindre at elever sakker akterut, sier han.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet arbeider samtidig med en stortingsmelding om arbeid, velferd og inkludering. Disse to meldingene vil utfylle hverandre og sikre at regjeringen får drøftet helhetlige tiltak for sosial utjevning og inkludering.