Historisk arkiv

Abelprisen 2007 til indisk forsker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Abelprisen 2007 tildeles Srinivasa S. R. Varadhan. – Abelprisen gir oss anledning til å hedre en fremragende matematiker og sette fokus på betydningen av matematisk forskning, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Bilde av Abelprisvinner Srinivasa S. R. VaradhanAbelprisen 2007 tildeles Srinivasa S. R. Varadhan.  – Abelprisen gir oss anledning til å hedre en fremragende matematiker og sette fokus på betydningen av matematisk forskning, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Abelprisen tildeles for fremragende vitenskapelig arbeid innen matematikk. Varadhan mottar prisen for sitt grunnleggende bidrag til sannsynlighetsteori og særlig for å ha skapt en enhetlig teori for store avvik. Teorien for store avvik behandler de tilfellene da det oppstår sjeldne hendelser. Med Srinivasa Varadhans teori har man fått en samlende og effektiv metode for å forstå en mengde ulike fenomener på så forskjellige felt som populasjonsdynamikk, finansvitenskap, trafikkteknikk og kvantefeltteori.

–Arbeidene til årets vinner viser at forskning på svært kompliserte teoretiske problemstillinger i neste omgang kan bidra til å løse problemer vi møter i dagliglivet, sier Djupedal.

Varadhan er født og utdannet i India. Han har sin doktorgrad fra det indiske institutt for statistikk i Calcutta, og har siden 1963 vært tilknyttet Courant Institute of Mathematical Sciences i New York.

– Jeg håper at utdelingen av årets Abelpris til Srinivasa Varadhan både kan være en inspirasjon for unge forskere på feltet, og bidra til å stimulere interessen for matematikkfaget hos barn og unge. Dette var viktige målsetninger da Abelprisen ble opprettet, påpeker Djupedal.

Abelprisen er på 6 millioner kroner, og deles i år ut for femte gang. Abelprisen finansieres gjennom avkastningen av Niels Henrik Abels minnefond, som ble opprettet i 2002 etter initiativ fra Stoltenberg I-regjeringen. Abelprisen 2007 deles ut av HM Kong Harald i Universitets Aula i Oslo tirsdag 22. mai. Samme kveld vil statsminister Jens Stoltenberg være vert for Regjeringens bankett til ære for prisvinneren på Akershus slott.

Se også www.abelprisen.no