Historisk arkiv

Dagsavisen og barnehager

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Dagsavisen og barnehager

av kunnskapsminister Øystein Djupedal

Dagsavisen referer meg nok en gang feil når det gjelder mitt syn på barnehager. Journalist Ester Nordland skriver i sin kommentar 20. januar at regjeringen skal sette i gang forsøk og utrede spørsmålet om døgnåpne barnehager. Dette har aldri blitt utrykt fra regjeringens side. Regjeringen har ingen planer om å endre regleverket på området eller å utrede saken videre.

Kommunene som barnehagemyndighet har ansvar for å gi et barnehagetilbud som er tilpasset lokale forhold og behov. Loven setter ingen begrensninger på åpningstider og det er i dag fullt mulig å ha kvelds- og nattåpent. Kommunene må vurdere dette basert på behov i sin kommune. Mange foreldre har en arbeidssituasjon som innebærer andre arbeidstider enn vanlig dagtid. Regjeringen ser at enkelte kan ha behov for barnehagetilbud med andre åpningstider og er positiv til at det opprettes slike tilbud.

Regjeringen ønsker ikke at barna skal være i barnehagen flere timer eller at dette skal bli en enkel utvei verken for foreldre i tidsklemma eller for arbeidsgiverne. Utviklingen av barnas oppholdstid i barnehagen er noe regjeringen følger med på. Jeg har stor tiltro til at foreldrene i samarbeid med barnehagen ser hva som er best for sine barn.

Barnehagene i Norge skal først og fremst være en pedagogisk virksomhet som gir barna gode utviklings- og aktivitetsmuligheter. I tillegg er barnehagen en nøkkel til småbarnsforeldrenes yrkesdeltakelse. Ved etablering av kvelds- og nattåpne barnehager er det viktig å ivareta kvaliteten. Barnehagen skal ikke være et oppbevaringssted, men et pedagogisk tilbud av god kvalitet - til det beste for barna.

(innlegg sendt Dagsavisen 20. januar 2006)