Historisk arkiv

Jubileumshilsen NOVA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statssekretær Åge Rosnes' tale til NOVAs 10-års jubileum 1. juni 2006.

Jubileumshilsen NOVA

Statssekretær Åge Rosnes' tale til NOVAs 10-års jubileum1. juni 2006.

God ettermiddag – og tusen takk for invitasjonen til å være med her i dag. Og gratulerer med jubileet!

Ti år er jo ingen alder, men forskningsinstituttet NOVA har tross sin korte eksistens etablert seg som en merkevare i norsk forskning. I motsetning til fallskjermmerket Nova, som på 90-tallet ble trukket tilbake fra markedet på grunn av for svak kvalitet.

Forskningsinstituttet NOVA er et naturlig miljø å henvende seg til for kunnskap om viktige utviklingstrender i det norske samfunnet. NOVA har som mål å drive samfunnsforskning av høy kvalitet i et livsløpsperspektiv – intet mindre.

Evalueringen av instituttet for fem år siden viste allerede da at sammenslåingen av flere miljøer til dagens NOVA var et vellykket grep. I dag kan vi også konstatere at dere har fulgt opp de forbedringspunktene som ble fremhevet den gangen. Blant annet er den vitenskapelige publiseringen betydelig styrket. Det er bra!

Regjeringen ønsker nemlig å føre en kunnskapsbasert politikk. Da trenger vi sterke fagmiljøer som NOVA. Erfaringen har vist at god samfunnsforskning og god bruk av samfunnsforskning faktisk kan bidra til et bedre samfunn.

Jeg tror ikke det er tilfeldig at utviklingen av den norske velferdsstaten etter annen verdenskrig har skjedd parallelt med at vi bygde opp en rekke sterke forskere og forskningsmiljøer innen samfunnsforskning. Dette er to suksesshistorier med nær tilknytning.

I dag har vi et velfungerende velferdssamfunn og en sterk og godt utbygd samfunnsforskning. Men vi har fortsatt store utfordringer. Og forskningen blir stadig viktigere for de beslutninger og veivalg vi tar i politikken.

La meg ta et aktuelt eksempel: Hvert år bruker staten 100 milliarder på trygdeutbetalinger til mennesker som ufrivillig arbeidsløse. Kunne vi, med økt kunnskap, redusere dette problemet med bare 10 prosent, ville det bedret livet til mange mennesker og samtidig frigjort 10 mrd. offentlige kroner til andre viktige formål. Denne såkalte utstøtingsproblematikken er en av våre største velferdspolitiske utfordringer.

NOVA vil være en viktig premissleverandør for utviklingen av norsk velferdspolitikk. Dere har gjort mye forskning på områder som har betydning for barns oppvekstvilkår, og som igjen har betydning for den sektor som moderdepartementet, Kunnskapsdepartementet, har ansvar for gjennom ansvaret for barnehagesektoren og grunnopplæringen. NOVAs forskning har betydning og relevans for departementets politikkutforming innenfor disse områdene.

Regjeringen jobber nå med en Stortingsmelding om utdanningens rolle i sosial utjevning, noe jeg vet er et tema også NOVA er opptatt av.

NOVAs fremste forskningsobjekt er jo det norske samfunnet, men NOVA studerer også den såkalte nordiske velferdsmodellen i et internasjonalt perspektiv.

De nordiske landene har mange fellestrekk å bygge på, som felles kultur, språkforståelse – og nettopp den nordiske velferdsmodellen. Nordisk forskningssamarbeid har stor potensiell nytteverdi på en rekke områder innen forskningen, herunder i samfunnsforskningen.

I 2006 har Norge formannskapet i Nordisk Ministerråd, og Regjeringen ønsker i den sammenheng å gi et bidrag til å gjøre Norden til en ledende og attraktiv region for forskning. Vi ser derfor med glede at NOVA i sin strategiplan for 2006-2009 retter fokus mot internasjonalt samarbeid, og blant annet samarbeid med miljøer i de nordiske landene.

Og strategiplanen bringer meg over på NOVAs fremtid! Ti år er gått. Det betyr vel at NOVA fortsatt er i oppvekstfasen. Men jeg tror instituttet har mange gode år foran seg, og at det er lenge til dere blir oppfattet som en aldrende institusjon. Jeg ønsker NOVA til lykke med jubileet og takk for oppmerksomheten.