Historisk arkiv

Maksprisen på barnehager skal ned

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Avisinnlegg

I et avisinnlegg presiserer kunnskapsminister Øystein Djupedal regjeringens mål når det gjelder barnehagedekning og makspris.

Maksprisen på barnehager skal ned

av kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV)

Regjeringens barnehageløfte er klart og krevende. Vi står fast ved at maksimalprisen på en barnehageplass skal ned til 1750 kroner når full barnehagedekning er nådd innen 2007. Full barnehagedekning er derfor første prioritet, slik at prisen kan settes ytterligere ned etter dette. Målet er å tilby alle som ønsker det barnehageplasser med høy kvalitet til lav pris.

I fjor fikk hele 10 900 nye barn plass i en barnehage og fra 1. januar i år reduserte vi maksimalprisen til 2 250 kroner. Vi har gjort det vesentlig billigere å ha barn i barnehage og gitt flere foreldre muligheten. En større satsing på barnehager har Norge aldri tidligere sett.

Regjeringen har overført barnehagene til Kunnskapsdepartementet og økt overføringene til barnehagesektoren betraktelig. Det har gitt rekordstor aktivitet, både på innholds- og utbyggingssiden. Til tross for stor innsats opplever likevel mange nå at ventelistene vokser. Den sterke veksten i etterspørselen er en utfordring for kommunene, som må realisere flere plasser enn planlagt. Vi forventer at alle kommuner har planer for å nå målet om full dekning i sin kommune. Men det er også et meget viktig signal fra landets småbarnsforeldre: De ønsker et godt og rimelig barnehagetilbud for sine barn.

Det er et ønske vi tar på alvor. Derfor har utbyggingstakten og utviklingsarbeidet i barnehagene svært høy prioritet. Vi er i tett dialog med mange kommuner som sliter med å få full dekning, vi fullfinansierer alle nye plasser som etableres og kompenserer kommunene for redusert maksimalpris. Vårt mål er å gi alle som ønsker barnehageplass et tilbud om det.

De siste dagers oppslag om løftebrudd fra regjeringen er således uten rot i virkeligheten. Vi står fast ved det vi lovte i Soria Moria-erklæringen: Vi skal skaffe full barnehagedekning og når det er oppnådd, skal vi redusere maksimalprisen ytterligere. Maksimalprisen skal ned, men først skal dekningen opp.

(innlegg til lokal- og regionaviser 28.06.06)