Historisk arkiv

Norges formannskap i Nordisk ministerråd for 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Sektorprogram for kultur- og mediesamarbeidet i Nordisk ministerråd for 2006 er utarbeidet.

Norges formannskap i Nordisk ministerråd for 2006

Innledning

Kulturfellesskapet er et vesentlig grunnlag for styrken i det nordiske samarbeidet. Gjennom kulturutvekslingen knyttes Nordens innbyggere tettere sammen. Landene i regionen oppfatter Norden som en kulturell og historisk enhet. Det norske formannskapet vil arbeide for bredde og mangfold i det nordiske kultursamarbeidet. Samarbeidet skal innrettes mot områder der det kan lede til merverdi, økt kvalitet og effektivitet. Det nordiske samarbeidet skal styrke det nasjonale, og skal ha både politisk og kulturell relevans.

Samarbeidet skal bidra til at nordiske kulturuttrykk får bedre gjennomslag hos publikum i regionen og internasjonalt. Det norske formannskapet vil arbeide for åpne grenser og mobilitet for kunstnere og kulturprodukter, og bidra til at nordisk kunst og kultur blir gjort mer tilgjengelig.

Ny struktur for kultursamarbeidet
Målet er at den nye strukturen som er vedtatt for kultursamarbeidet, skal være bedre tilpasset dagens behov og forventninger. Kultursamarbeidet skal ha en klarere politisk forankring, samtidig som det skal være en arena og møteplass for kunstnere og aktører på kultursektoren. Det norske formannskapet vil bidra aktivt til innføring av den nye strukturen fra 2007.

Omleggingen skal skje på en forsvarlig og effektiv måte, som sikrer et fornyet og forbedret nordisk kultursamarbeid.

Det nordiske kultur- og mediesamarbeidet skal ta utgangspunkt i tre-årige handlingsplaner. Formannskapet vil legge vekt på arbeidet med den første handlingsplanen for perioden 2007- 2009.

Utvikling av nordiske dataspill
Det norske formannskapet vil videreføre arbeidet med sikte på å utvikle et nordisk medieprogram, der produksjon av dataspill vil bli prioritert. Det vil bli lagt vekt på dataspill med kvalitetsinnhold for barn og unge i Norden. Forbruket av dataspill i Norden har nådd et nivå som tilsvarer andre medier, som film, TV og musikk. Svært få dataspill har en nordisk språk- eller kulturforankring. Formannskapet vil sette fokus på medieprogrammet og produksjon av dataspill under Nordiske Mediedager i Bergen i 2006.

Økt tilgang for barn og unge til nordisk kunst og kultur

Barn og unges tilgang til nordiske kunst- og kulturuttrykk skal styrkes. Det er spesielt viktig for å bygge opp om den nordiske språkforståelsen og nordisk samhørighet. Formannskapet vil fokusere på behovet for tilgang til kunst- og kulturuttrykk på en nordisk konferanse i tilknytning til evalueringen av ’Den kulturelle skolesekken’. Gjennom denne kulturpolitiske satsingen skal alle elever i den norske grunnskolen få et profesjonelt kulturtilbud. Elevene skal bli kjent med og få et positivt forhold til kunst- og kulturuttrykk av alle slag. Kunnskap og erfaringer fra Skolesekken etter tre års virksomhet vil bli formidlet på den nordiske konferansen høsten 2006.

Handlingsplanen for barne- og ungdomskulturområdet ’Det unge Norden – fellesskap og mangfold’ vil være ramme for andre aktiviteter som skal styrke barn og unges deltakelse i det norske kultursamarbeidet.

Kultur og næring

Det er stor interesse nasjonalt og internasjonalt for sammenhengene mellom kultur og næring, innovasjon og økonomisk utvikling. Kulturnæringene utgjør en økende del av økonomien og samspillet mellom kulturutvikling og næringsutvikling tillegges økt vekt i lokale og regionale utviklingsprosesser. Tilnærmingen mellom kultur og næring får også betydning på individnivå gjennom et voksende marked for kunstnere og andre kulturnæringers ulike produkter og tjenester. I et internasjonalt perspektiv, ser det ut til at de nordiske land har gode forutsetninger for å utløse det potensial til vekst og utvikling som ligger i skjæringspunktet mellom de to sektorene. Det er derfor ønskelig å se nærmere på hvordan de nordiske landene håndterer og møter de mulighetene og utfordringene som ligger i tilnærmingen mellom kultur og næring. Formannskapet vil arrangere en nordisk konferanse i samarbeid med berørte departementer og andre miljøer for å undersøke og belyse dette feltet nærmere.


Nordisk språksamarbeid
Norge vil under sitt formannskap sette fokus på problemer de små språk i Norden står overfor, som ledd i oppfølgingen av forslaget til en nordisk språkpolitisk deklarasjon. Aktuelle tiltak vil være å utvikle en felles nordisk strategi overfor trusselen om språklig domenetap og å styrke samarbeidet om nordisk språkteknologi.

Formannskapet vil arbeide for at de nordiske språk kan bli lettere tilgjengelig i skrift og tale, i litteratur og utøvende kunst, og legge til rette for at de nordiske hus og institutter kan aktiveres enda sterkere som språk- og kulturformidlere.

Norge ønsker under sitt formannskap å vurdere hvordan ministerrådets arbeid med språk og språkpolitikk best kan organiseres. Siktemålet er å bidra til økt satsing innenfor utdannings- og kultursektoren på tiltak som kan styrke nabospråkforståelsen i Norden.

Digitalisering av allmennkringkasting
Det er knyttet store tekniske og økonomiske utfordringer til den forestående digitaliseringen av allmennkringkastingen i de nordiske land. Overgangen til digital distribusjon vil antakelig i løpet av de nærmeste årene medføre store strukturelle endringer i fjernsynsmediet. En sentral utfordring vil være å sikre at overgangen til digital kringkasting skjer på en måte som sikrer allmennkringkasternes posisjon i mediebildet. Formannskapet vil derfor sette allmennkringkasternes digitale strategier på dagsorden i forbindelse med vårens ministermøte.