Historisk arkiv

Økt kunstavgift kommer kunstnere til gode

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Regjeringen foreslår å øke kunstavgiften fra 3 til 5 prosent, som en av endringene i kunstavgiftsloven. Regjeringen fremmet forslaget i Statsråd i dag.

Pressemelding

Nr.: 100/06
Dato: 22.09.2006
Kontaktperson: Avdelingsdirektør Christina Smith-Eriksen, tlf 22 24 80 59

Økt kunstavgift kommer kunstnere til gode

Regjeringen foreslår å øke kunstavgiften fra 3 til 5 prosent, som en av endringene i kunstavgiftsloven. Forslaget innebærer at Bildende Kunstneres Hjelpefond får i størrelsesorden 10 millioner kroner mer til disposisjon hvert år. Midlene vil først og fremst tilgodeses samtidskunstnere.

Kunstavgiftloven, populært omtalt som 3 %-loven, fastsetter at det skal betales 3 prosent avgift ved offentlig omsetning av billedkunst. Denne avgiften foreslås nå økt til 5 prosent. Avgiften innbetales til Bildende Kunstneres Hjelpefond, som forvalter ordningen.

- Forslaget er et ledd i regjeringens arbeid med å bedre kunstnernes økonomiske stilling. Midlene vil først og fremst gå til samtidskunstnere innen billedkunst, kunsthåndverk og fotokunst – i form av ulike typer tilskudd og stipend, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske.

Endringene innebærer også en utvidelse av avgiftsgrunnlaget til å omfatte flere typer kunstverk, da særlig kunsthåndverk og fotografiske verk.

Lovforslaget innebærer en del endringer i loven, for å bringe den i harmoni med reglene om følgerett som er foreslått innført i åndsverksloven.

Regjeringen ser kunstavgiften som et viktig kollektivt kunstnerpolitisk virkemiddel som vil ha stor betydning også som et tillegg til den foreslåtte ordningen med følgesrettsvederlag.


Om lov om endringer i lov om avgift på omsetning av billedkunst m.m.