Historisk arkiv

Uformelt kulturministermøte i Berlin 12. og 13. februar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

12. og 13. februar arrangerer det tyske formannskapet i EU et uformelt kulturministermøte i Berlin. Trond Giske vil delta på vegne av EFTA-landene.

Tema for diskusjon første dagen vil være revisjon av TV-direktivet. TV-direktivet er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett ved bestemmelser i kringkastingsloven. De norske interessene i forbindelse med revisjonen av TV-direktivet har vært fremmet ved flere tidligere anledninger, bl.a. i tre EFTA-uttalelser som Norge har tatt initiativet til. På dette møtet vil blant annet følgende temaer bli diskutert:

  • Jurisdiksjon: Hvilke lands nasjonale regler skal gjelde for en tjenestetilbyder som er lokalisert i ett land, men som retter sine sendinger mot et annet land? Norge har gjennom EFTA-posisjoner argumentert for at mottakerlandet må ha anledning til å pålegge avsenderen av slike rettede sendinger å følge mottakerlandets reklameregler.
  • Skal det åpnes opp for produktplassering i programmer? Norge har gjennom EFTA-uttalelser argumentert mot å tillate slik produktplassering.

Den andre dagen vil temaet være hvordan kulturnæringene kan bidra til den økonomiske utviklingen, både direkte gjennom egen produksjon og indirekte gjennom innsatsfaktorer til annen næringsvirksomhet. I tillegg vil behovet for en europeisk ”kulturarvliste” bli drøftet.

Kulturministrene er også invitert til å delta på Filmfestivalen i Berlin.