Historisk arkiv

Ibsen-prisen til britisk stjerneregissør

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Den første Internasjonale Ibsen-prisen går til teater- og filmregissøren Peter Brook. ”Peter Brook tildeles Den Internasjonale Ibsen-prisen for 2008 fordi han så overbevisende har demonstrert at all betydelig dramatikk og teater har en unik evne til å forene mennesker, at kulturen tilhører alle, at ingen gruppe og ingen nasjonalitet kan kreve eierskap til et verk, diktet i ord eller gestaltet på scenen”, heter det i juryens begrunnelse.

Prisvinner Peter Brook / ©Gilles AbeggDen første Internasjonale Ibsen-prisen går til teater- og filmregissøren Peter Brook.

”Peter Brook tildeles Den Internasjonale Ibsen-prisen for 2008 fordi han så overbevisende har demonstrert at all betydelig dramatikk og teater har en unik evne til å forene mennesker, at kulturen tilhører alle, at ingen gruppe og ingen nasjonalitet kan kreve eierskap til et verk, diktet i ord eller gestaltet på scenen”, heter det i juryens begrunnelse.

I sin over 60 år lange karriere har Brook regissert et stort antall skuespill og en lang rekke filmer og tv-produksjoner. Han har blant annet arbeidet mye med the Royal Shakespeare Company og ved the Royal Opera House i London.

Brook har russisk-jødisk bakgrunn og ble født i London i 1925. Siden 1970 har han bodd og arbeidet i Paris.

Prisen deles ut med Brook til stede på Nationaltheatrets hovedscene 31. august kl. 17.

Vedlagt er juryens begrunnelse og Brooks CV.

Prisvinneren holder foredrag på en konferanse i Ibsenhuset i Skien 1. september kl. 1515. Se nettsidene til Ibsen Awards for mer informasjon.

Juryleder Liv Ullmann og jurymedlem Ghita Nørby / Foto: Kultur- og kirkedepartementet

Kontakt: Kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz, tlf. 95 75 52 13

Foto: Prisvinner Peter Brook / ©Gilles Abegg
Foto av Ullmann/Nørby: Kultur- og kirkedepartementet