Historisk arkiv

Beskyttelse av internettstemmer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Valgportalen

Kommunal- og regionaldepartementet har orientert internettvalgstyret om at det har vært en feil i krypteringen av stemmer som er avgitt ved forhåndsstemmegivningen over internett.

Feilen er nå rettet og har ingen betydning for valgresultatet. Alle internettstemmer er korrekt avgitt og vil bli korrekt talt opp.

Det er svært få personer som har hatt tilgang til systemene og all aktivitet i systemet logges. Loggene viser at det ikke har skjedd noen uregelmessigheter med de berørte stemmene. Departementet bestiller en ekstern gjennomgang av loggene for å verifisere disse.

Sikkerhet rundt internettstemmegivning er viktig. Noen internettstemmer er nå dårligere kryptert enn planlagt. Departementet innfører enda strengere kontroll av tilgang til systemene fram til dekrypteringen og opptellingen av stemmene på valgkvelden. Samtidig skjerpes den fysiske sikkerheten rundt serverne.

Internettvalgstyret har tatt departementets vurderinger til orientering.

12 kommuner er med på e-valg-forsøket. De 12 er Bodø, Bremanger, Fredrikstad, Hammerfest, Larvik, Mandal, Radøy, Re, Sandnes, Tynset, Vefsn, og Ålesund kommuner.

Velgerne i disse kommunene kan forhåndsstemme på internett fram til midnatt fredag 6. september. Velgerne kan også stemme på papir i et vanlig valglokale om de ønsker det. Stemmer velgeren på papir, vil det være papirstemmen som gjelder i valgoppgjøret.