Historisk arkiv

Rana kommune vant statens tiltakspris for bostedsløse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 14.12.05

Tiltaket ”Vi gjør så lite med bare hus” vant statens tiltakspris for bostedsløse. Det er første gangen prisen deles ut. Trondheim kommunes småhus ble nummer to i årets konkurranse.

Pressemelding

Nr.: 280/2005
Dato: 14.12.2005

Rana kommune vant statens tiltakspris for bostedsløse

Tiltaket ”Vi gjør så lite med bare hus” vant statens tiltakspris for bostedsløse. Det er første gangen prisen deles ut. Trondheim kommunes småhus ble nummer to i årets konkurranse.

- Dette var hyggelig og til stor inspirasjon for de som jobber med tiltaket, sier ordfører Inge Myrvoll i Rana kommune.

Statssekretær Guri Størvold har selv besøkt noen av beboere i Rana. - Jeg er veldig glad for at Rana kommune vant prisen. Jeg er imponert over måten kommunen har tatt tak i problemet med bostedsløshet. Det er lagt ned mye innsats for å endre arbeidsmetoder og holdninger overfor gruppen. Ikke minst er jeg imponert over hvor fleksibelt kommunen har innrettet sitt tjenestetilbud, sier statssekretæren, og legger til at Trondheim kommunes prosjekt også har mange kvaliteter som kan overføres andre kommuner.

- Begge prosjektene har stor overføringsverdi til andre kommuner som vil redusere bruken av midlertidig botilbud til et minimum. Det er behov for differensierte bo- og tjenestetilbud for å klare å nå målet, avslutter Størvold.

Tiltaket i Rana består av 18 enkeltstående leiligheter i kommunal og privat boligmasse. Kommunen har også ytterligere planer om et fåtall småhus slik at husstander med behov for å bo mer isolert kan få et tilbud.

Beboerne får oppfølging ved at kommunen har flyttet ressurser fra sosialkontorets saksbehandling til individrettet oppfølging i bolig. Fokus er endret fra kontroll og gruppetiltak til individrettet bistand. Hjelpeapparatets tilgjengelighet er forbedret ved at beboerne også kan få oppfølging på ettermiddagene og lørdag.

Juryleder Bente Osnes, Husbanken, legger vekt på at Rana har fått til et tverrsektorielt samarbeid rundt den enkelte bruker. Brukeren får oppfølging ved at ressursene er flyttet ut av kontoret. - Det er også positivt at det legges opp til at folk kan eie sin egen bolig. Kommunen jobber aktivt og kreativt med Husbankens lån og tilskudd for å få det til, avslutter Bente Osnes. Tre husstander har flyttet til selveid bolig og det arbeides med fire nye slike flyttinger.

Juryen har, foruten underdirektør Bente Osnes i Husbanken, bestått av ekspedisjonssjef Inger Lindgren fra Kommunal- og regionaldepartementet, seniorrådgiver Ellen Elster fra Sosial- og helsedirektoratet, leder Robert Bråthen i brukerorganisasjonen WayBack, rådgiver Kari Melhuus, Husbanken og seniorrådgiver Magne Hustad i KS. Gunnar Sveri, Husbanken, har vært sekretær for juryen.

  • Juryuttalelse (PDF-format)
  • På vei til egen bolig. Regjeringens strategi mot bostedsløshet

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.