Historisk arkiv

Toppsjef i FN besøkte Haga

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Nettnyhet 03.04.06

Eksekutivdirektør i UN Habitat, Anna Tibaijuka, har vært på offisielt besøk i Norge.

Toppsjef i FN besøkte Haga

[ English version ]

Eksekutivdirektør i UN Habitat, Anna Tibaijuka, har vært på offisielt besøk i Norge. Norge er blant de største bidragsyterne til Habitats virksomhet, og Tibaijuka ønsket å knytte kontakt med de ministrene i den nye rød-grønne regjeringen som har ansvaret for kontakten med organisasjonen. Hun hadde i denne sammenheng samtaler med utviklingsminister Erik Solheim og kommunal- og regionalminister Åslaug Haga. For øvrig åpnet hun på et internasjonalt seminar om landspørsmål, holdt en forelesning på Høyskolen i Oslo og traff også representanter for det norske fagmiljøet i et møte arrangert av Husbanken.

Under samtalene i Kommunal- og regionaldepartementet understreket Åslaug Haga den nye regjeringens sterke støtte til FN generelt og det ble utvekslet synspunkt på det pågående reformarbeidet i FN. Som kommunalminister var Haga særlig interessert i Tibaijukas redegjørelse om Habitats arbeid med desentralisering og styrking av lokale myndigheter. En ekspertkomite under Habitat, der Norge er representert, arbeider med retningslinjer for lokalt selvstyre og godt, lokalt styresett som vil bli drøftet på Habitats neste styremøte våren 2007. Haga ga uttrykk for at hun svært gjerne ville søke å delta på styremøtet i 2007 og så fram til et fortsatt, konstruktivt samarbeide med Habitat.

Anna Tibaijuka er fra Tanzania og er høyest rangerte afrikanske kvinne i FN-systemet. Hun har vært leder for FNs bosettingsprogram i fem år. Tibaijuka studerte i sin tid økonomi ved universitetet i Uppsala. Hun snakker godt svensk og har fortsatt gode forbindelser til Skandinavia gjennom venner og bekjente også i Norge. I hjemlandet var Tibaijuka professor ved universitetet i Dar es Salaam, men også kjent som kvinneaktivist og leder for en kvinneorganisasjon. Det var i denne egenskap hun deltok på verdenskonferansen om bosettingsspørsmål i 1996 – Habitat II. Fem år senere ble hun sjef for organisasjonen.

Under Tibaijukas ledelse har Habitat hatt en betydelig framgang. Budsjettene og aktiviteten har blitt mer enn fordoblet og organisasjonen har fått en høyere og mer selvstendig status i FN-systemet. Blant annet gjennom Tibajukas utrettelige innsats, er verdenssamfunnet blitt oppmerksomme på «de urbane utfordringene». En stadig akselererende urbaniseringsprosess, som særlig kjennetegner utviklingen i Afrika, representerer en betydelig utviklingsutfordring. Fattigdommen urbaniseres i raskt tempo. 80 prosent av den urbane befolkning i Afrika sør for Sahara bor i slumområder. Byene vokser ukontrollert utover sine grenser og på verdensbasis øker antall slumbeboere med et tall som svarer til Bergens befolkning hver eneste dag. Hvis denne utviklingen får fortsette, vil antallet slumbeboere i verden i de kommende 20 år øke med en ny milliard til to milliarder mennesker.

De fleste utviklingsland har ikke kraft til å møte de urbane utfordringene, og det er her Habitats fremste oppgave framover ligger. Gjennom normative kampanjer og konkret bistand, retter organisasjonen fokus mot nødvendigheten av å gi slumbeboere formelle rettigheter til bolig og jobb og å styrke de lokale myndighetenes evne og vilje til å gjennomføre forbedringer. I tillegg ønsket Tibaijuka under besøket å gjøre norske myndigheter spesielt oppmerksomme på at det nå er særlig viktig å bistå utviklingslandene med å utvikle finansieringsordninger for slumoppgradering og urban infrastruktur - vann og sanitærløsninger - som kan nå fram til de fattige.

Etter planen vil norske myndigheter inngå en ny toårsavtale om finansiell støtte til Habitat i mai i år.

Åslaug Haga og Anna Tibaijuka.
Åslaug Haga og Anna Tibaijuka.