Historisk arkiv

Vurderer å innføre krav til universell utforming

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Det er en nasjonal målsetting at alle mennesker skal ha like muligheter til å delta i samfunnslivet. For å oppnå dette må boliger, bygninger og uteområder utformes slik at de kan brukes av alle – uten at de blir hindret.

- Regjeringen vurderer å innføre krav til universell utforming av nye bygninger rettet mot allmennheten.  Vi skal også få kartlagt kostnadene i forbindelse med oppgradering av eksisterende bygg, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

Statsråden deltok i dag på et arrangement i Ski for å rette oppmerksomheten mot begrepet Universell utforming. Her ble også en undersøkelse om folks holdning til universell utforming presentert. Undersøkelsen er laget etter initiativ fra Informasjonsprogrammet for Universell utforming i byggsektoren.

- Resultatene fra Opinions undersøkelse er oppløftende. 83 % er overveldende positive til universell utforming. Nesten 4 av 10 mener offentlige myndigheter bør pålegge at nye boliger er universelt utformet. Bare 2 av 10 er negative. Og hele 9 av 10 mener offentlige myndigheter bør pålegge at allment tilgjengelige nybygg er universell utformet, sa Haga.

Universell utforming er et sentralt tema i arbeidet med ny bygningsdel til plan- og bygningsloven. I dette arbeidet ser departementet på mulighetene for økt kontroll i byggeprosessen, økt vekt på kommunalt tilsyn og strengere reaksjoner mot overtredelser.