Historisk arkiv

Bankende hjerte for hele Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Replikk av statssekretær Inge Bartnes sendt Nationen 27. januar 2006.

Replikk sendt Nationen 27. januar 2006.

Forskerne Mariann Villa og Gro Follo skriver i Nationen 26.01 at media er den viktigste bygdehjelperen. Dette er jeg ikke enig i.

Ildsjeler har en avgjørende betydning i Bygde-Norge. De står på for at lokalsamfunnet skal bli et godt sted å bo, ikke for at politikerne skal legge merke til dem eller for at de skal få oppslag i media. Vi politikere kan ikke skape dugnadsånden. Men vi kan hjelpe til ved å styrke kommuneøkonomien slik vi har gjort med 5,7 milliarder kroner ekstra til kommune-Norge . Vi har også styrket de distriktsmessige virkemidlene og satt ned et eget regjeringsutvalg for å sørge for at distriktshensyn blir ivaretatt på alle politikkområder.
 
Selvsagt ønsker jeg at tiden hadde strukket til at jeg kunne besøke hver eneste bygd i dette langstrakte land. Men gjennom daglige tilbakemeldinger fra innbyggere i kommuner, ordførere, politikere, lag og organisasjoner holder jeg meg godt orientert om hva som skjer i Bygde-Norge. Jeg får telefoner, e-poster, fakser og jeg møter folk ansikt til ansikt i mange andre sammenhenger enn bare de offisielle rundene jeg foretar.
 
Jeg har som politikk at jeg alltid sier ja når en ordfører ber om et møte. Det er viktig for meg å få oversikt over hva som skjer i Norge. Hjertet mitt banker for samtlige lokalsamfunn, uansett om media er der eller ikke. Det er kontakten med innbyggerne jeg først og fremst er opptatt av og hvordan de har det. Regjeringen er åpen, lyttende og ønsker å bidra til at lokalsamfunn blir sterke.
 
Utover vinteren besøker statsråd Åslaug Haga en rekke kommuner som ikke har vært så ofte i riksmedia, blant annet Trøgstad og bygda Feiring i Eidsvoll. Jeg vil også trekke frem ei bygd i Nord-Trøndelag som lever i beste velgående uten å kunne skryte av mange mediaoppslag. Det er Stod i Steinkjer kommune, ei landbruksbygd hvor et knippe ildsjeler har bestemt seg for at bygda skal være et godt sted å leve og en plass å være stolt av. I vinter arrangerer bygda prøve-OL, også kjent som ”Oppi Lia” med aktiviteter for gammel og ung som, hopprenn, aking og sparkstøtting. Og med en god porsjon ”galskap”. ”Oppi Lia” er blitt et samlingspunkt for innbyggerne i bygda. Dette er et glitrende eksempel på det engasjement som finnes i bygdene uansett om media og politikere er der.
 
Jeg gleder meg til å invitere forskerne til departementet for å presentere funnene fra forskningsprosjektet "Bygda som skaper sitt eget image". Dere hører fra meg.