Historisk arkiv

Regional utvikling for hele landet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kronikk av statssekretær Inge Bartnes sendt Gränsbrytning 13. januar 2006.

Kronikk av statssekretær Inge Bartnes sendt Gränsbrytning 13. januar 2006.

Den nye rød-grønne regjeringen er opptatt av at folk skal ha frihet til å bo der de ønsker. For å gjøre dette mulig er regionene avhengige av en godt utbygd infrastruktur. Statssekretær Inge Bartnes i Kommunal – og regionaldepartementet er opptatt av samferdsel og av å stryke det regionale folkevalgte nivået.
Regjeringen mener det er viktig at den samferdselspolitikken som føres legger til rette for regional utvikling og et effektivt og tilgjengelig transportsystem for hele landet. Samferdselsområdet er på denne måten en viktig forutsetning for bosetting, næringsutvikling og ressursutnyttelse i hele landet. Det er derfor viktig med en differensiert samferdselspolitikk ut i fra regionale behov der de ulike delene av samferdselssektoren må sees i sammenheng.
 
Gode veier viktig
Infrastruktur, og da særlig veier, er et viktig redskap for å knytte bo- og arbeidsmarkedsregioner sammen. Veier bidrar til et større, mer robust og mer variert arbeidsmarked som gjør det langt mer attraktivt for bedrifter og individer å bosette og lokalisere seg der. En godt utviklet infrastruktur er også viktig for turisme og reiseliv. Dette er viktige distriktsnæringer som er avhengig av god tilgjengelighet.
I arbeidet med å utvikle små- og mellomstore byregioner, er regionforstørring et kjernespørsmål. Regjeringen har derfor som intensjon å øke bevilgningene til veiformål.
 
Miljøvennlig transport
Det er store mangler i den nasjonale infrastrukturen. Dette gjelder hele landet, ikke bare i områder utenfor de største sentraene. Regjeringen vil derfor satse på kommunikasjonsmidler, særlig vil den øke satsingen på jernbane. Havner må også rustes opp for å få mer gods over på båt, og for å kunne videreutvikle havnene som logistikknutepunkt.
I tillegg vil regjeringen opprettholde dagens flyplasstruktur og tilbud av posttjenester til lik pris i hele landet. Dessuten ønsker regjeringen å øke ambisjonsnivået for bredbåndsutbyggingen med tanke på å redusere avstandsulemper for privatpersoner samt offentlige og private institusjoner og bedrifter.
Regjeringen har mange oppgaver innen samferdselspolitikken å løse og mener derfor det er viktig å finne en fornuftig balanse mellom samfunnsøkonomisk lønnsomhet på den ene siden, og et politisk ønske om å bevare bosetting på den andre siden.
 
Forvaltningsreform
Regjeringen er opptatt av å styrke det regionale folkevalgte nivået og ønsker derfor tre forvaltningsnivåer i Norge. Planen er at en forvaltningsreform skal iverksettes 1. januar 2010 og at den skal omhandle det lokale og regionale nivået.
Det er klart at type ansvar og oppgaver som flyttes til et regionalt folkevalgt nivå legger noen føringer for den geografiske inndelingen på regionalt nivå. Bartnes er opptatt av at en skal legge til rette for at prosesser knyttet til inndeling blir tilstrekkelig forankret på lokalt og regionalt nivå. Målet er at ny inndeling på regionalt nivå i all hovedsak skal baseres på frivillighet. Resultatene av forvaltningsreformen skal være varige. For å komme dit kreves det involvering, engasjement og hardt arbeid. Det vil være en prosess der en må gi og ta, for til slutt å finne den beste løsningen for alle.