Historisk arkiv

Referat fra møte 5.6.2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Etikk i kommunesektoren

 

Møte om: Fjerde møte i Forum for etikk i kommunesektoren
Saksnr. 06/1733
Tilstede: Professor em. Guttorm Fløistad, nestleder Anne-Karin Femanger Pettersen (Forum for kontroll og tilsyn), førsteamanuensis Signy Irene Vabo (Høgskolen i Oslo), generalsekretær Tove Storrødvann (Akademikerne), seniorrådgiver Vigdis Olsen (UNIO), nestleder Reidar Enger (Norsk kommunerevisorforbund), rådgiver Hilde Klæboe (KS), fagsjef Morten Sandberg (HSH), bedriftsrådgiver Jørn Bue Olsen (eget firma), rådmann Jorunn Midthun (Hof kommune), juridisk direktør Rolv Økland (NAVO), avdelingsdirektør Ingebjørg Harto (NHO), advokat Marte Madslien (YS), generalsekretær Asbjørn O. Pedersen (NKK), seniorrådgiver Børre Pettersen (LO).
Forfall:  Generalsekretær Jan Borgen (Transparency International Norge), advokat Erling Grimstad (advokat Erling Grimstad & partnere AS), professor Heidi von Weltzien Høivik (BI), spesialrådgiver Eva Joly (NORAD), ordfører Tom Tvedt (Randaberg kommune), fylkesmann Tora Aasland (Fylkesmennenes arbeidsutvalg)
Observatører:  Presse, kommunikasjonsenheten i KRD, medlemmer fra arbeidsgruppen som kartla regelverk av betydning for etisk forhold i kommunesektoren, ansatte i KRD.
Dato: 5. juni 2007
Møteleder: Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga
Referent: Kommunalavdelingen, KRD

Oppsummering av fjerde møte i Forum for etikk i kommunesektoren


1. Åpningsord ved kommunal- og regionalminister Åslaug Haga

Statsråden ønsket velkommen til det fjerde møtet i forumet. Hun hilste særlig velkommen Guttorm Fløistad, som deltok for første gang. Statsråden viste til at byråd André Støylen har trukket seg fra forumet, og at innlegget om varslerordningen i Oslo kommune dermed ble trukket fra dagsorden.

Innledende betraktninger
Statsråden konstaterte at etikk er på dagsorden og at det nå skjer mye godt arbeid i kommuner som tidligere har slitt i forhold til etikkspørsmål. Gjennom dette arbeidet oppnås en læringseffekt i hele kommunesektoren. Dette skyldes både at media er oppmerksomme på temaet, og at kommuner har kontakt i faglige sammenhenger og gjennom organisasjoner og konferanser. Statsråden konstaterte at KS har tatt et godt og interessant grep om etikkspørsmålet. Statsråden har med glede registrert at kommunenes etikkutvalg, ledet av Lucy Smith, er etablert og har begynt å ta tak i konkrete etiske problemstillinger. Både KS og NHO lager nyttig veiledningsmateriale som kommunene bør benytte seg av.

Om behov for lovendringer
Statsråden konstaterte videre at det er en god prosess i departementet i arbeidet med eventuelle lovendringer. Dette arbeidet har gått over i en mer konkret fase. Med sikte på å sende ut et høringsnotat til høsten, utreder departementet nå konkrete forslag til lovendringer. Statsråden takket for innspill fra forumets medlemmer. Medlemmene i forumet vil få notatet tilsendt som høringsinstanser. 

Statsråden anså at det er grunn til å følge opp de fleste anbefalingene fra arbeidsgruppen. Hun konstaterte at alle forslagene var relevante, men at det ikke er sikkert at alle vil bli fulgt opp. Statsråden fastslo at noen lovendringer allerede nå synes opplagte. Det gjelder for det første å synliggjøre den etiske dimensjonen i formålsbestemmelsen i kommuneloven. For det andre bør kommunene rapportere i årsberetningen om hva de gjør for å sikre høy etisk standard.

Om behov for et kompetansesenter
Statsråden viste til forslaget som advokat Grimstad la fram i forrige møte i forumet, og meddelte at hun vurderer å opprette et nasjonalt kompetansesenter for etikk i kommunesektoren. Dette tenkes som et permanent organ, som kan ha støttefunksjoner for kommunene og utvikle metodikk, programmer og anbefalinger innenfor dette området. Statsråden sa at hun ikke ønsker at et slikt kompetansesenter også skal være et organ som varslere kan henvende seg til om enkeltsaker. Spørsmålet om det skal opprettes et slikt senter vil bli utredet. Særlig må det vurderes hva et slikt senter skal bidra med sett i forhold til bl.a. KS’ og andre aktørers arbeid. Statsråden oppfordret forumets medlemmer til å komme med synspunkter på ideen om et slikt senter og råd til hvordan kompetansesenteret kan organiseres og hva det bør drive med.

Kommentarer til uttalelser i sivilombudsmannens årsmelding
Statsråden viste til sivilombudsmannens årsmelding. Han uttaler at noen offentlige arbeidsgivere har såkalte foreldede holdninger til varsling og ytringsfrihet. Statsråden uttrykte at hun tar ombudsmannens synspunkter alvorlig og forventer at kommunene gjør det samme. Hun viste også til at uttalelsene kan danne grunnlag for refleksjon og hun uttrykte behov for å gå i dialog med kommuner og kontrollutvalg om disse forholdene. Statsråden viste i denne sammenhengen til at kommunene bør være spesielt opptatt av kontrollutvalgets sammensetning når de nye kommunestyrene skal konstitueres. Kontrollutvalgene er viktige, og når de nye kommunestyrene og fylkestingene konstituerer seg etter valget, bør det settes dyktige og erfarne folk i kontrollutvalgene. Kommunene bør også unngå dobbeltroller og uheldige rollekombinasjoner når de tildeler verv.

2. Departementets arbeid med å utrede lovendringer

Leder for lovprosjektet i KRD, rådgiver Martin Hill Oppegaard, redegjorde for departementets arbeid med å utrede eventuelle lovendringer, på bakgrunn av anbefalingene i rapporten til arbeidsgruppen som kartla regelverk for kommunesektoren i et etisk perspektiv. Utredningen skal lede til et høringsnotat til høsten og eventuelle forslag til lovendringer fremmes for Stortinget i vårsesjonen 2008.

Nedenfor gjengis innlegget slik det ble presentert (lysarkene):

  • Den etiske dimensjon inn i kommunelovens formål
  • Krav om rapportering i kommunenes årsmelding om hva de gjør for å sikre høy etisk standard i virksomheten sin
  • Kontrollutvalgets uavhengighet
  • Innsyn for kommunens revisor overfor private avtalepartnere
  • Registrering av ressursbruk på kontroll og revisjon (KOSTRA)
  • Administrasjonssjefens valgbarhet til styret i KF
  • Inhabilitet for den som leder eller sitter i styret for fullt ut offentlig eid selskap (forvaltningsloven § 6 første ledd bokstav e)
  • Selvstendig lovlighetskontroll hos fylkesmannen av vedtak om habilitet og lukking av møter
  • Åpne møter i KF og IKS når disse har forvaltningspregede oppgaver
  • Klargjøre hvem som fastsetter godtgjøring til styrer i IKS og KF
  • Informasjon i årsberetningen om nivået på godtgjøring i IKS og KF
  • Klargjøre forholdet mellom alminnelig godtgjøring etter kommuneloven og styrehonorarer

3. Diskusjon

Statsråden åpnet diskusjonen ved å invitere Guttorm Fløistad til å si litt om forpliktelseselementet i etikken.

Fløistad viste til at etikk dreier seg om at man forplikter seg til hverandre. Etiske verdier kan kun oppfylles dersom vi forholder oss personlig til andre. Etikk dreier seg ikke først og fremst om regelverk og kunnskap, men om gode prosesser. Fløistad viste til eksempler fra bedrifter og skoler som har vært gode til å skape fellesskapskulturer. Gode fellesskapskulturer vil bidra til at regler overholdes uten at man tenker over det. Fløistad viste til begrepet om det sosialmoralske fellesskap. Det bør være et mål å underbygge det sosialmoralske fellesskap for å motvirke at individer søker å fremme sine særinteresser. Alle bør tenke over sin egen rolle og forpliktelse til det etiske fellesskapet. Samtidig understreket Fløistad at ledere har et ansvar for å skape godt arbeidsmiljø, dette er igjen en forutsetning for at det skapes et etisk miljø.

Særskilt om forslaget om å opprette et kompetansesenter
Statsråden åpnet for diskusjon og innspill. Forumet ble spesielt oppfordret til å kommentere forslaget om å opprette et kompetansesenter. Kompetansesenteret er tenkt som et eget organ, som skal operere som ”ei vaktbikkje” overfor kommunene. Hovedoppgaver tenkes knyttet til utforming av metodikk og kompetanseoverføring til kommuner om hvordan håndtere etiske spørsmål og prosesser.

Forumets medlemmer uttrykte bred støtte til forslaget om å opprette et sentralt kompetansesenter for kommunene på etikkområdet. Det ble imidlertid pekt på at en rekke tema må behandles grundig i det kommende utredningsarbeidet, blant annet:

  • Klargjøre grensene til andre aktører, som KS og kommunenes egne kontrollfunksjoner.
  • Klargjøre hvem som skal være målgruppe/brukere av et slikt senter.
  • Utarbeide en presis beskrivelse av senterets rolle og funksjon.
  • Avklare forhold til undervisningssektoren og koblinger til utdanningsinstitusjoner.

Når det gjaldt senterets nærmere innhold, ble det uttrykt bred enighet om at senteret bør drive veiledning om hvordan kommuner kan og bør håndtere etikkspørsmål, utvikle rutiner og metoder for gode prosesser i kommunene og innhente empiri. Det ble pekt på at senteret kan formidle såkalt ”best practice” og hjelpe kommunene til systematisk jobbing for å sikre høy etisk standard. Flere medlemmer uttalte at dersom senteret også skal være et varslingsmottak, vil det kreve enorme ressurser. En slik rolle vil også være vanskelig å håndtere, både i forhold til kommunenes egen rolle som varslingsorgan og avgrensingsspørsmål mot privat sektor. Det ble pekt på at senteret heller bør arbeide på et smalere felt, hvor en sentral del av virksomheten kan være å veilede kommunene om hvordan de kan være et godt varslingsorgan selv.

Statsråden takket for nyttige innspill. Hun konkluderte med at det i det videre arbeidet blir sentralt å sørge for ryddige ansvarsforhold. Kommunene har ansvaret for å ha en høy etisk standard i virksomheten, samtidig som departementet sørger for rammebetingelser. Det som nå skal vurderes er spørsmålet om det bør etableres et kompetansesenter utenfor denne strukturen, uten å rokke ved ansvarsforholdene.

4. Hof kommunes arbeid med etikkspørsmål

Rådmann Jorunn Midthun i Hof kommune presenterte sin kommunes arbeid med etikkspørsmål. Når det gjelder habilitet, er det en utfordring at ”alle kjenner alle” i en liten kommune som Hof. Hun uttrykte skepsis til rollekombinasjonen folkevalgt og styremedlem i interkommunale selskaper.

Hof kommune har revidert sitt reglement på etisk atferd gjennom en bred intern prosess og høring. Reglementet er politisk behandlet og har bred forankring i kommunen. Det legges vekt på opplæring av folkevalgte og nyansatte i Hof kommune. For å sikre gjennomsiktighet, vil kommunen ta i bruk KS’ styrevervregister. Kommunen har et eget innkjøpsreglement, og kommunen øker gjennomsiktigheten ved at det lages egen sak på alle innkjøp over kr 100 000.

Hof kommune har et webbasert HMS- og interkontrollsystem. Her blir alle avvik rapportert, og det er også mulig å varsle i dette systemet. For rådmannen er det fordel at rapporter er lett tilgjengelig. Kommunen gjennomfører medarbeider- og brukerundersøkelser, hvilket gir rådmannen mulighet til å følge med på utviklingen og sette inn tiltak.

Midthun avsluttet med å påpeke at det er grenser for hvor omfattende og ressurskrevende kontrollen bør være i en kommune. Man må gjennomføre de kontrolltiltak som er nødvendig, men man er samtidig avhengig av å kunne vise tillit.

5. KS' arbeid med etikk i kommuneektoren

Rådgiver Hilde Klæboe i KS innledet med å vise til at den interne kulturen i kommunen er viktig, ikke kommunestørrelsen. Etikk er videre noe mer enn et spørsmål om hva som lovlig. Kommunenes tjenester og handlinger bør være både lovlige og etisk forsvarlige.

KS’ omfattende arbeid er rettet inn mot ulike målgrupper: allmennheten, folkevalgte, administrasjonen og bedriftene i kommunesektoren. Tiltakene ble presentert slik (lysarkene):

Overfor allmennheten har KS følgende tiltak:

  • KS’ etikkutvalg
  • Veileder i arbeidet med etikk, samfunnsansvar og antikorrupsjonsarbeid
  • Policy for ledelsesutvikling

Overfor folkevalgte:

  • KS Folkevalgtprogram (opplæring)
  • Styring av kommunale selskaper
  • www.styrevervregisteret.no
  • Kommunale bedrifters omdømme
  • Eksamen i styreansvar

Overfor administrasjonen:

  • ”Stolt og unik”– Arbeidsgiverstrategi mot 2020
  • Den åpne organisasjon
  • Godt omdømme
  • Varsling – veileder til kommunene
  • Etisk kompetansehevning i omsorgstjenestene

Overfor bedriftene i kommunesektoren:

KS ser en positiv interesse for å arbeide med etikk gjennom de mange forespørslene organisasjonen mottar og den høye deltakelsen på kurs og seminarer. Klæboe framholdt at allmennheten har høyere forventninger til samfunnsansvar i kommunale selskaper enn i andre selskaper.

En særlig utfordring knytter seg til kommunestyrets deltakelse i styringen av de kommunale selskapene. Det er viktig å få en kompetanseoverføring til kommunestyret som skal ta beslutninger om de kommunalt eide selskapene på vegne av innbyggerne.

6. Diskusjon

Statsråden takket for nyttige gjennomganger fra Hof kommune og KS, som gav et innblikk i det som skjer i kommunene på dette området. For å innrette departementets arbeid best mulig, ba statsråden om innspill fra forumet på om det er områder eller utfordringer som til nå ikke er dekket.

I diskusjonen la forumets medlemmer fram blant annet følgende synspunkter:

  • Avstanden mellom de kommunale selskapene og de folkevalgte øker, og det er for liten folkevalgt innflytelse.
  • Det er for liten grad av innsyn i kommunale selskaper, både for allmennheten og for kommunestyret.
  • Hyppige omorganiseringer av kommunal virksomhet har tatt tid og oppmerksomhet bort fra arbeidet med å utvikle en sunn intern kultur. 
  • Kulturell kompetanse bør verdsettes høyere i arbeidslivet.
  • Det er viktig at kommunene har kontroll, men samtidig må det baseres på risikovurderinger hva slags kontroll kommunene skal etablere. Det er grenser for hvor mye ressurser som skal brukes på kontroll.
  • Det bør satses på åpenhet; offentlig sektor må kunne kikkes i kortene.

7. Avslutning

Statsråden takket for et svært nyttig møte. Gjennom diskusjonen har vi kommet et godt stykke videre, spesielt når det gjelder innretningen på et kompetansesenter for etikk i kommunesektoren.

Neste møte blir i desember. Til høsten kommer det et høringsnotat som forumets medlemmer vil bli bedt om å uttale seg om.