Historisk arkiv

Referat fra møte 8. januar 2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Forum for etikk i kommunesektoren

Referat

Møte om: Femte møte i Forum for etikk i kommunesektoren
Saksnr.: 06/1733
Tilstede:

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa
Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken

Arnhild Dordi Gjønnes, NHO
Børre Pettersen, LO (for Geir Mosti)
Hilde Klæbo, KS
Gro Skaaren-Fystro, Transparency International (for Jan Borgen)
Jorunn Midthun, Hof kommune
Guttorm Fløistad, Prof. em
Signy Vabo, HiO
Tom Tvedt, Rogaland fylkeskommune
Anne-Karin Femanger Pettersen, FKT
Reidar Enger, NKRF
Svein Berdal, NKK
Jørn Bue Olsen, bedriftsrådgiver
Morten Sandberg, HSH
Elisabeth Enger, Bærum kommune (gjest)

Forfall:

Rolv Økland, Spekter
Heidi von Weltzien Høivik, BI
Tove Storrødvann, Akademikerne
Erling Grimstad, Grimstad og partnere AS
Eva Joly, NORAD
Sigbjørn Johnsen, fylkesmennenes arbeidsutvalg
Dag Bjørnar Johnsrud, YS
Vigdis Olsen, UNIO

Dato: 08.01.2008
Møteleder: Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa
Referent: Kommunalavdelingen, Kommunal- og regionaldepartementet

Oppsummering av femte møte i Forum for etikk i kommunesektoren

Saksliste:

  1. Åpning ved kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa
  2. Presentasjon av høringsuttalelsene til departementets høringsnotat "Forslag til regler som skal bidra til økt åpenhet og rolleklarhet i kommuner og fylkeskommuner mv." ved seniorrådgiver Martin Hill Oppegaard
  3. Forumets videre rolle – diskusjon
  4. Eventuelt
  5. Avslutning ved kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa

Oppsummering

Sak 1: Åpning

Kommunal- og regionalministeren ønsket velkommen til årets første møte i Forum for etikk i kommunesektoren. Hun sa seg fornøyd med det arbeidet som var igangsatt på etikkfeltet så langt og understreket at forumet har spilt en viktig rolle i dette arbeidet. Som representanter fra ulike organisasjoner og nettverk har forumet bidratt med nyttige erfaringer og synspunkter knyttet til etikk i kommunesektoren.

Statsråden viste til at det nå skal utredes om det er behov for og hensiktsmessig å opprette et kompetanseorgan for etikk i kommunesektoren. Utredningsarbeidet skal i første omgang foretas av en arbeidsgruppe. Arbeidsgruppen består hovedsakelig av medlemmer av forumet:

  1. Tom Tvedt, fylkesordfører i Rogaland fylkeskommune
  2. Anne Karin Femanger Pettersen, Forum for kontroll og tilsyn
  3. Signy Irene Vabo, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo, og
  4. Elisabeth Enger, rådmann i Bærum kommune

Departementet innehar sekretærfunksjonen for arbeidsgruppen.

Departementet har bedt om at arbeidsgruppen innen 1. mars 2008 skal avgi sin anbefaling om det er behov for et statlig initiativ når det gjelder kompetanse som verktøy på etikkområdet i kommunesektoren. Gruppen skal også foreslå hvilken modell den eventuelt mener er best for en slik oppgave.

Statsråden gjorde oppmerksom på at det ikke er meningen at et eventuelt kompetansesenter skal være et sted som varslere skal henvende seg til. I arbeidsgruppens mandat er det derfor avgrenset mot varsling. Statsråden understreket videre at en viktig del av arbeidsgruppens jobb består i å kartlegge hvilke kompetanseorganer vi allerede har og hva de driver med, for så å ta stilling til hva det er vi ytterligere trenger. Statsråden vil også invitere forumets medlemmer til å komme med innspill på områder hvor kompetanse/informasjon kan være et verktøy for å legge til rette for en høy etisk standard i kommunesektoren.

Sak 2: Presentasjon av høringsuttalelsene til departementets høringsnotat "Forslag til regler som skal bidra til økt åpenhet og rolleklarhet i kommuner og fylkeskommuner mv."

Seniorrådgiver Martin Hill Oppegaard informerte om hvilke reaksjoner departementet har mottatt på høringsrunden. Han innledet med å takke forumets medlemmer spesielt for grundige innspill i høringsrunden. (Kopi av høringsuttalelsene fra forumets medlemmer var utdelt.) Høringsfristen gikk ut 31.12.2007, og departementet har så langt ikke oversikt over alt som ligger i høringssvarene. Så langt er det kommet inn over 80 realitetsuttalelser.

Fra departementets side dreier høringen seg om endringer i regelverk. Det er imidlertid kommet en rekke innspill knyttet til også andre virkemidler for å legge bedre til rette for høy etisk standard i kommunesektoren. Oppegaard viste til at disse innspillene ikke vil bli diskutert konkret i den kommende proposisjonen, men at departementet tar med seg disse innspillene i det videre arbeidet.

Oppegaard understreket, som også forumet har gjort gjentatte ganger, at regelendringer i seg selv har kun har begrenset verdi når det gjelder å sørge for høy etisk standard i kommunesektoren. Han påpekte imidlertid at som regelforvalter må Kommunal- og regionaldepartementet sørge for at regelverket vårt er best mulig, slik at det i størst mulig grad kan bidra til blant annet åpenhet og rolleklarhet. Det har også en egenverdi at lovendringsprosessen bidrar til verdifull debatt og at etikk gjennom slike debatter settes på dagsorden i kommuner. Dette er tydelig i mange av de høringsuttalelsene som har kommet inn. Hovedinntrykket fra høringsrunden så langt er at høringsinstansene i det vesentlige er positive til lovendringsforslagene.

Det ble deretter åpnet for reaksjoner og innspill fra forumet til de innkomne høringssvarene.

Oppsummering ved statsråden
Statsråden takket for diskusjonen. Hun understreket at det er helt sentralt at dette regelarbeidet skal bidra til økt bevissthet, åpenhet og offentlig debatt rundt etikk i kommunesektoren. Statsråden takket også for god innsats underveis i prosessen og for gode høringsuttalelser. Departementet skal nå gå grundig igjennom og bearbeide høringssvarene. Målet er å fremme en proposisjon for Stortinget i løpet av våren 2008.

Sak 3: Forumets videre rolle

Statsråden innledet med å vise til at det fremgår av forumets mandat at en eventuell videreføring av forumet vil bli vurdert etter 2007. I henhold til mandatet var forumets viktigste oppgaver å bidra til departementets regelverksgjennomgang og å være en møteplass hvor erfaringer, synspunkter og løsningsforslag knyttet til etikk diskuteres.

Statsråden inviterte forumets medlemmer til å komme med tilbakemeldinger på følgende spørsmål:

  1. hvordan medlemmene synes at arbeidet har vært og om tiden i møtene har vært nyttig?
  2. hvilken rolle forumet skal ha framover?
    Statsråden understreket at sistnevnte spørsmål også vil avhenge av hvilken anbefaling arbeidsgruppen gir og hvordan departementet velger å følge opp etikkarbeidet.

Forumets tilbakemeldinger til spørsmål 1 var i stor grad samstemte om at arbeidet i forumet har vært nyttig, lærerikt og interessant. Flere pekte på at den politiske deltakelsen i forumet har vært svært positiv for det generelle arbeidet med etikk i kommunesektoren. Forumets arbeid har også skapt interessante og nyttige debatter.

Det ble fra enkelte hevdet at vekselbruken mellom møter/diskusjonsforum og formell saksbehandling rundt et dokument har vært en svært spennende arbeidsmodell. Det ble også påpekt at forumets diskusjoner har vært særlig gode når det har vært uenighet mellom medlemmene. Det har bidratt til å sette temaer på dagsorden og å skape en god dynamikk. Noen mente de beste diskusjonene i forumet var de som var knyttet opp til konkrete saker og problemstillinger. Det ble stilt spørsmål om det kanskje har vært for mange medlemmer i forumet for å skape optimale diskusjoner. Det framkom synspunkter om at forumet burde vært preget av større deltakelse fra kommunene/lokalpolitikere. Det framkom også synspunkter at andre departementer ut fra sine tilgrensende ansvarsområde kanskje burde samspilt med forumet.

Forumets tilbakemeldinger på spørsmål 2 var i stor grad samstemte om at en endelig konklusjon om forumets framtid ikke kan trekkes før arbeidsgruppen som utreder et mulig kompetansesenter for etikk i kommunesektoren har konkludert og gitt sin tilrådning. Deretter kan man komme tilbake til om forumet kan spille en konkret rolle i det videre arbeidet. Mange pekte på at dette i så fall krever at forumet får et klart mandat og en ny sammensetning. Fra enkelte ble det framholdt at det nå er nok snakk, og at det som nå er viktig er å iverksette handling. Fra andre ble det understreket at diskusjonene rundt etikk i kommunesektoren er viktige og derfor må videreføres.

Statsråden takket for en nyttig runde om forumets arbeid og mulige fremtidige rolle. Hun konstaterte at det er enighet om at forumet har gjort et godt arbeid. Hun avventer imidlertid med å konkludere i forhold til forumets videre rolle til arbeidsgruppen har levert sin tilrådning.

Statsråden avsluttet med å peke på at man må regne med at framlegget av den kommende proposisjonen vil komme til å skape ytterligere positiv debatt og oppmerksomhet knyttet til etikk i kommunesektoren.

Sak 4: Eventuelt

Det var ingen saker til eventuelt

Sak 5: Avslutning

Statsråden takket for gode diskusjoner og et godt møte.