Historisk arkiv

Skogbruk: Renere fyring i nye ovner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skogbruk: Norge er en vedelskende nasjon. I perioden fra oktober 2004 til september 2005 ble det brent i overkant av 1,4 millioner tonn ved her til lands. Om lag 30 prosent av denne veden ble fyrt opp i nye ovner som brenner renere.

Skogbruk: Renere fyring i nye ovner

Skogbruk: Norge er en vedelskende nasjon. I perioden fra oktober 2004 til september 2005 ble det brent i overkant av 1,4 millioner tonn ved her til lands. Om lag 30 prosent av denne veden ble fyrt opp i nye ovner som brenner renere. Slike nye ovner har lavere utslipp av blant annet partikler og er mer energieffektive enn de gamle.

Disse resultatene kommer fram i en undersøkelse som Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet, Norges vassdrag- og energidirektorat og Statens forurensningstilsyn.

Rentbrennende ovner
Vel to tredeler av svevestøvutslippene i Norge i 2004 stammet fra vedfyring. Årsaken til at vedfyring bidro så mye til disse utslippene, er at så mye som 65 prosent av veden ble brent i gamle, forurensende ovner som er produsert før 1998. Tester i laboratorium tyder på at gamle ovner slipper i gjennomsnitt ut 5-6 ganger så mye svevestøv som nye rentbrennende (solgt i 1998 eller senere). Andelen ved som blir brent i nye ovner, har økt fra 18 prosent i 2002 til i overkant av 30 prosent i 2005.


21.03.06