Historisk arkiv

Tre: Naturbasert beskyttelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Tre: Naturbasert trebeskyttelse kan erstatte miljøuheldige stoffer. Kitosan fra rekeskall og tallolje kan øke holdbarheten til trevirke for bruk over bakkenivå.

Tre: Naturbasert beskyttelse

Tre: Naturbasert trebeskyttelse kan erstatte miljøuheldige stoffer. Kitosan fra rekeskall og tallolje som er et restprodukt fra papirindustrien, kan øke holdbarheten til trevirke for bruk over bakkenivå. Dette kommer fram i doktoravhandlingen til Gry Alfredsen på Skogforsk.
 

Miljøvirkninger
Trevirke som byggemateriale har lange tradisjoner i Norge. Men uten noen form for beskyttelsesmiddel har det begrensede bruksområder. I kontakt med jord og vann kan bruksverdien bli betydelig redusert etter soppangrep. Det er innført strenge restriksjoner på anvendelsen av tidligere mye brukte midler som CCA (kobber, krom og arsen) p.g.a. dokumenterte negative miljøvirkninger. Forskningen arbeider for å finne erstatninger. Foreløpig har naturbaserte stoffer som Kitosan og tallolje vist lovende resultater.

Tre: Naturbasert trebeskyttelse kan erstatte miljøuheldige stoffer. Det kommer fram i doktoravhandlingen til Gry Alfredsen på Skogforsk.

 

Tre: Tømmerstikker med årringer. Foto: Steinar Myhr, Samfoto
Tre: Uten beskyttelsesmiddel har tre begrensede bruksområder. I kontakt med jord og vann kan bruksverdien bli betydelig redusert pga. soppangrep.
Foto: Steinar Myhr. Samfoto