Historisk arkiv

Det plantes for lite skog

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mange skogeiere planter ikke etter hogst. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk varsler innskjerpet kontroll.

Skogstatistikken viser at mange skogeiere ikke planter etter hogst, slik de er forpliktet til. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk varsler innskjerpet kontroll og sender brev til alle landets Fylkesmenn.

-Planting og oppbygging av ny skog etter hogst er en plikt skogeierne har etter skogbruksloven. Det er også en plikt de bør føle overfor kommende slektsledd, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Fange karbon
- I Landbruks- og matdepartementets klimamelding, St.meld. nr 39 fra 2009, er betydningen av å plante og bygge opp mer skog for å fange mer karbon understreket. Når skogeierne ikke følger opp med planting, får dette konsekvenser for framtidige generasjoner. Derfor må vi ta i bruk lovens straffebestemmelser på en langt tøffere måte, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Landbruks- og matdepartementet har fått en rekke innspill om at skogbrukets planteinnsats er alt for dårlig i forhold til det som hogges. Feltkontroller avdekker ofte at foryngelsesinnsatsen er for dårlig. Departementet har i samarbeid med Statens landbruksforvaltning gjennomgått aktivitetsstatistikken knyttet til skogfondsordningen. Statistikken avdekker at et stort antall skogeiere gjennom de siste 4-5 årene har hogd betydelige kvanta grantømmer uten at det er registrert etterfølgende planting. Dette kan være i strid med bestemmelser i skogbruksloven og forskrift for bærekraftig skogbruk. 

På denne bakgrunn sender landbruks- og matminister Lars Peder Brekk brev til alle landets Fylkesmenn der han ber dem øke innsatsen når det gjelder oppfølging og kontroll av skogeiernes innsats for å bygge opp ny skog etter hogst.