Historisk arkiv

Norsk-russisk samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Russland ønsker å lære av norske erfaringer fra Svalbard når de planlegger å etablere en russisk arktisk nasjonalpark. Nasjonalparken skal omfatte Franz Josef land, Viktoriaøya og nordlige deler av Novaja Zemlja.

Dato: 23.06.06

Norsk – russisk samarbeid om arktiske verneområder

Russland ønsker å lære av norske erfaringer fra Svalbard når de planlegger å etablere en russisk arktisk nasjonalpark. Nasjonalparken skal omfatte Franz Josef land, Viktoriaøya og nordlige deler av Novaja Zemlja. Norge og Russland innleder nå et samarbeid om grunnlaget for vern og forvaltning av natur- og kulturverdier på de arktiske øygruppene. Utveksling av kunnskap og erfaringer sto sentralt under det første ekspertmøte mellom Russland og Norge i Longyearbyen 20.-23. juni.

- Norge ønsker å sikre en helhetlig, forsvarlig ressursforvaltning i hele Barentshavet. Dette forutsetter et tett samarbeid med Russland. Kunnskapsutveksling og erfaringsoverføring om arktiske verneområder er en naturlig og sentral del av dette samarbeidet, spesielt nå som Russland ønsker å åpne for økt turisme i sine arktiske områder, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Yuri Mazurov (Russian Heritage Institute) informerer om Franz Josef Land. Foto: Morten Ekker.- Svalbard er et av de beste eksemplene i verden på hvordan en bør forvalte slike sårbare områder. Vi kan lære mye av Norge som vi kan bruke i våre egne arktiske områder, sier Yuri Mazurov fra det russiske Vitenskapsakademiets råd for natur- og kulturarv.
Yuri Mazurov (Russian Heritage Institute)
informerer om Franz Josef Land.
Foto: Morten Ekker.

Fra 'Nordsyssel' - fra venstre jan Petter Huberth Hanssen, Elisabeth Jernqvist (begge DN) og Susan Barr (RA). Foto: Morten Ekker.De to øygruppene Svalbard og Franz Josefs land har mange likhetstrekk, både når det gjelder natur og kulturminner. De har også mange av de samme utfordringene.
Fra "Nordsyssel" - fra venstre Jan
Petter Huberth Hanssen, Elisabeth
Jernqvist (begge DN) og Susan Barr
(RA). Foto: Morten Ekker.

Samarbeidet om arktiske verneområder er en del av det norsk-russiske miljøvernsamarbeidet, hvor vern av havområdene i nord får en stadig mer sentral plass. Russerne ønsker kjennskap til norske lover og vernebestemmelser, og hvordan disse gjennomføres i praksis på Svalbard. Samtidig har de omfattende kunnskap om de arktiske områdene som Norge ønsker å få del i.

- De unike naturområdene i Arktis må forvaltes på en måte som ivaretar det sårbare arktiske miljøet best mulig. Vi håper at vår omfattende erfaring fra Svalbard kan være et nyttig bidrag til arbeidet med å etablere en russisk arktisk nasjonalpark, sier Bjørnøy.