Historisk arkiv

Styrket norsk-russisk samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Havmiljøsamarbeidet med Russland vil være høyt prioritert de neste to årene. Dette var en av hovedkonklusjonene på møtet i den norsk-russiske miljøvernkommisjonen i Moskva 7. og 8.november.

Styrket norsk-russisk samarbeid om miljøet i Barentshavet

Havmiljøsamarbeidet med Russland vil være høyt prioritert de neste to årene. Dette var en av hovedkonklusjonene på møtet i den norsk-russiske miljøvernkommisjonen i Moskva 7. og 8.november. På møtet ble det vedtatt et arbeidsprogram med konkrete samarbeidsprosjekter for de neste to årene. I tillegg til havmiljø omfatter dette prosjekter innen biologisk mangfold, grensenært samarbeid, kulturminnevern, avfallshåndtering, renere produksjon og etablering av verneområder i Arktis.

Havmiljøsamarbeidet skal bidra til å legge et faglig grunnlag for forvaltningen av hele Barentshavet, blant annet gjennom en felles norsk-russisk miljøstatusrapport for hele Barentshavet. Samarbeidet omfatter også miljøovervåking og miljødata, vern og forvaltning av biologisk mangfold og regulering av forurensning, spesielt innen petroleumssektoren.

Forvaltningsplanen for den norske delen av Barentshavet er nå oversatt til russisk. Statssekretær Henriette Westhrin overrakte forvaltningsplanen til russiske miljøvernmyndigheter med ønske om at dette kan bidra til en felles tilnærming til forvaltningen av Barentshavet.

Barentshavet er et enhetlig økosystem. Derfor må både Norges og Russlands forvaltning av ressursene i Barentshavet være basert på økosystembasert tilnærming. For å bevare Barentshavet rikt og rent, må petroleumsvirksomhet, skipsfart og fiskeri foregå innenfor miljømessig forsvarlige rammer, med strenge krav til all aktivitet. Dette må sikres gjennom et langsiktig samarbeid mellom norske og russiske myndigheter.

Les protokollen fra møtet (pdf)