Historisk arkiv

Styrking av Arktisk Råd etter ministermøtet i Nuuk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Arbeidet i Arktisk råd styrkes etter ministermøtet i Nuuk på Grønland 12. mai 2011. Møtet viste stor villighet blant medlemslandene til å bruke Arktisk råd mer aktivt. Det ble bestemt at et fast sekretariat for rådet skal etableres i Tromsø.

Den første juridisk bindende avtalen i regi av Arktisk råd, om søk og redning i Arktis, ble vedtatt under ministermøtet. Det er enighet om å arbeide videre med nye bindende avtaler i tida framover.

En omfattende gjennomgang av snø, is og permafrost ble lagt fram på ministermøtet. Denne analysen viser at havis, permafrost og breer i Arktis smelter mer og raskere enn tidligere antatt. Dette vil stå for en stor del av den forventede stigningen i havnivået.

Arbeidet med kortlivede klimagasser, under ledelse av Norge og USA, ble tatt godt i mot. Kortlivede klimagasser som sot har spesielt stor betydning i Arktis, og arbeidet vil bli videreført fram til 2013.

En rapport om kvikksølv i Arktis ble også lagt fram for ministrene.

Sverige har nå overtatt formannskapet i Arktisk råd. Rådet består av de åtte landene rundt Arktis: USA, Canada, Russland, Norge, Sverige, Island, Finland og Danmark, i tillegg til representanter fra urfolksorganisasjoner.

Les mer