Historisk arkiv

Kunnskapsgrunnlaget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen vil:

  • Når det gjelder tilstandsvurdering og statusrapportering, sørge for bedre nasjonal samordning av arbeidet som foretas av ulike statlige institusjoner og private aktører. Herunder vurdere om én institusjon bør ha et særskilt ansvar for å koordinere, samt se de levende marine ressurser og havmiljøet i sammenheng.
  • Vurdere å gjennomføre prosjektet "Marin kartlegging og utvikling av arealdatabase for norske kyst- og havområder (MAREANO).
  • Stille krav til at relevante miljødata som fremkommer i offentlig finansierte forskningsprosjekter og gjennom offentlig pålagt overvåking, skal gjøres tilgjengelige.
  • Etablere nasjonalt program for kartlegging og overvåking av biologisk mangfold, herunder etablere en nasjonal artsdatabank.
  • Sørge for koordinert datainnsamling og utredning av felles databaser for overvåking og forskning.
  • Styrke og samordne arbeidet med overvåking av hav- og kystområder gjennom bedre koordinering av tilgjengelig personell og fartøyressurser, herunder vurdere en samlet rederidrift for alle norske hav- og fiskeriforskningsfartøy.
  • Støtte et forskningsprogram om Nordsjø-økosystemet i samarbeid med andre Nordsjøland og EU for å bedre kunnskapsgrunnlaget for økosystemtilnærming til forvaltning.

Bakgrunn

Vi har til dels svært mangelfull kunnskap om våre havområder. Det er derfor viktig å øke våre kunnskap generelt, samt kartlegge nærmere sammenhengene mellom det fysiske miljøet, artsriksdommen og de biologiske ressursene. Videre vil det være viktig for Norge å øke kunnskapen om potensiell utnyttelse av vårt biologiske mangfold. Bedre kjennskap til våre marine arter og habitater er videre en viktig forutsetning for en differensiert arealforvaltning. Det er også behov for en bedre koordinering av arbeidet i de ulike institusjonene.

Oppfølging

MAREANO-prosjektet som er utviklet av en bredt sammensatt gruppe av direktorater og forskningsinstitusjoner, tar sikte på bl.a. kartlegging av dybdeforhold, geologiske forhold, forurensning, naturtyper og biologisk mangfold i utvalgte områder. Regjeringen vil vurdere igangsetting av prosjektet med sikte på at det skal bli en sentral del av kunnskapsgrunnlaget for forvaltning av våre kyst- og havområder.

Artsdatabanken vil bli etablert i tilknytning til universitetsmiljøet i Trondheim i løpet av 2002. Den vil bl.a. få som oppgave å foreslå reviderte, nasjonale rødlister for arter overfor DN.

Det er satt i gang en del arbeid med sikte på å få en bedre samordning av arbeidet med og utnyttelsen av resultatene av overvåking av havmiljøet. Havforskningsinstituttet, Det norske meteorologiske institutt, NIVA, Norsk polarinstitutt, Statens strålevern og Nansen senter for miljø og fjernmåling har blitt enige om et samarbeid om marin overvåking. Videre har de kunnskapsinnhentende institusjonene i nordområdene blitt enige om å arbeide for å etablere en samlet oversikt over og tverrfaglig tolkning av miljødata i nordområdene under navnet MONA. Dette er et av flere verktøy som kan danne grunnlag for en helhetlig forvaltningsplan for Barentshavet.

Regjeringen vil vurdere nærmere om det kan være hensiktsmessig at én statlig rådgivende institusjon har et særlig ansvar for å koordinere, samt se de levende marine ressurser og havmiljøet i sammenheng.