Historisk arkiv

Radioaktiv forurensning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen vil

  • opprettholde presset på britiske myndigheter i Sellafieldsaken til utslippene av technetium-99 er stanset
  • videreføre innsatsen under handlingsplanen for atomsaker
  • arbeide for å styrke internasjonale avtaler og regelverk knyttet til transport av radioaktivt materiale
  • styrke overvåkingen av radioaktiv forurensning i norske farvann.

Bakgrunn

De største bidragene til radioaktiv forurensning av norske farvann stammer fra prøvespregningene på 1950- og 60-tallet, Tjernobylulykken i 1986 og utslipp fra reprosesseringsanleggene for brukt kjernebrensel. I tillegg slippes det ut en del naturlig forekommende radioaktive stoffer fra oljevirksomheten, som også gir lavradioaktivt avfall som lagres midlertidig på land i påvente av en permanent deponiløsning.

Usikre atominstallasjoner og avfallslagre i Norges nærområder utgjør en forurensningsfare. Dette gjelder også atomdrevne fartøy og sjøtransport av større mengder radioaktivt materiale langs norskekysten, dersom dette skulle bli aktuelt.

Atomgjenvinningsanlegget i Sellafield er i dag den viktigste utslippskilden som påvirker norske farvann. Særlig utslippene av technetium-99 som berører norske interesser. Selv om nivåene av radioaktiv forurensning i norske havområder er lave og ikke utgjør noen direkte fare for miljø eller helse, er snarlige reduksjoner meget viktig. Det er usikkerhet om virkningene på lang sikt som representerer et potensielt problem i markedsføringen av norsk sjømat. Britiske myndigheter legger opp til at utslippene først skal reduseres i 2006.

Videre oppfølging

Regjeringen vil fortsatt legge betydelig press på den britiske regjeringen for å få dem til å stanse utslippene av technetium-99. Regjeringen vil videre benytte Nordsjøsamarbeidet, samarbeidet under OSPAR-konvensjonen og andre aktuelle fora til å legge politisk press på britiske myndigheter og styrke det internasjonale avtaleverket .

Regjeringen vil videreføre innsatsen under handlingsplanen for atomsaker med særlig vekt på sikkerhet ved atominstallasjoner og håndtering av radioaktivt avfall og brukt kjernebrensel.

I tillegg til politisk og diplomatisk arbeid for å unngå at slike transporter legges gjennom norske farvann, tar Regjeringen sikte på å styrke internasjonale avtaler og regelverk med betydning for sikkerheten ved slike transporter, og å bedre farledssikkerheten og beredskapen nasjonalt.

Overvåkingen av radioaktiv forurensning er under kontinuerlig utvikling og vil bli styrket ytterligere. Overvåkingen vil også omfatte nasjonale kilder, inkludert utslipp av radioaktive stoffer fra oljeindustrien. Utslippene av naturlig radioaktivitet i såkalt produsert vann fra oljevirksomheten forsterker nødvendigheten av å utvikle teknologier for å redusere utslippene av produsert vann fra norsk sokkel. Regjeringen ser det også som viktig at det blir etablert en forsvarlig permanent disponeringsløsning for lavradioaktivt avfall fra oljeindustrien.