Historisk arkiv

Handelsavtalen med Sør-Korea stopper problemet med høye tollbarrierer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

EFTA-landene og Sør-Korea skrev i dag under en frihandelsavtale som fjerner toll på norske industrivarer som maskiner, nikkel-, jern- og stålprodukter. Nå unntas tollavgifter for millioner av kroner for norske bedrifter.

Handelsavtalen med Sør-Korea stopper problemet med høye tollbarrierer

Frihandelsavtalen mellom EFTA-landene og Sør-Korea vil fjerne tollsatsene på mer enn 99 pst. av alle norske industrivarer. Varer fra norske eksportbedrifter som maskiner, optiske og medisinske instrumenter etc, blir dermed unntatt tollavgifter for mange millioner kroner. Det vil gjøre norske industrivarer mer konkurransedyktige på pris. Avtalen ble signert torsdag morgen, lokal tid i Hong Kong.

Forhandlingsleder Lars Erik Nordgaard, næringsminister Odd Eriksen og statssekretær Karin Yrvin.
Forhandlingsleder Lars Erik Nordgaard, nærings- og handelsminister Odd Eriksen og statssekretær Karin Yrvin.

- Sør-Korea er et stort og kjøpesterkt marked. Handelsavtalen åpner for økt eksport av en rekke ulike norske kvalitetsvarer, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen. Den vil dermed bidra til økt verdiskaping og sikre arbeidsplasser i Norge.

Norsk industri har i lang tid slitt med høye tollbarrierer i Sør-Korea. Norge eksporterte i fjor varer for over 3,2 milliarder kroner til Sør-Korea. Disse varene står overfor en gjennomsnittlig tollsats på 7,5%. Ettersom disse tollene vil bli eliminert vil frihandelsavtalen med Sør-Korea bidra til bedret markedsadgang og legge til rette for økt eksport av norske produkter. Videre møter nå norske eksportører for ulike lakseprodukter tollsatser i sjiktet 10–20 prosent. Disse tollene vil også bli fjernet.

Når avtalen trer i kraft 1. juni neste år blir i hovedsak alle norske industrivarer tollfrie i Sør-Korea. Noen tollavgifter for industrivarer gjenstår, men også disse vil bli fjernet gradvis i løpet av maksimalt 7 år.

Forventer kraftig økning i eksporten

Analyser foretatt av Sør-Korea indikerer at EFTA-landenes eksport til Sør-Korea kan øke med mer enn 4 milliarder kroner som et resultat av en handelsavtale, mens Sør-Koreas eksport til EFTA-landene kan øke med 3,5 milliarder kroner. Dette viser at denne handelsavtalen er viktig for norsk næringsliv, understreker nærings- og handelsministeren.

- Avtalen med Sør-Korea vil sikre at våre eksportører vil møte minst like gode og ofte bedre vilkår enn konkurrentene i dette viktige og stadig voksende markedet, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen. Han legger til at for laks, som er vårt viktigste fiskeprodukt, har vi oppnådd bedre betingelser enn vår hovedkonkurrent Chile.

Nærmere om avtalen

Den 15. desember 2005 undertegnes handelsavtalen mellom EFTA-landene og Sør-Korea undertegnes i Hong Kong. Avtalen vil tre i kraft 1. juli 2006. Avtalen med Sør-Korea er EFTAs femtende handelsavtale og den andre med land i Asia, etter Singapore.

EFTAs bilaterale handelsavtaler er et supplement til WTO for å sikre norsk markedsadgang, herunder for fisk, i de voksende markedene utenfor EU. Muligheten for bedret markedsadgang og hensynet til å unngå diskriminering av norske varer og tjenester hos potensielle avtalepartnere, står sentralt ved vurdering av nye forhandlingspartnere.

Korea en viktig handelspartner for Norge

Sør-Korea er Norges 6. største eksportmarked. Totalt eksporterte vi varer til Sør-Korea for over 3.2 milliarder kroner i fjor. I tillegg eksporterte vi petroleum for ca. 1,7 milliarder kroner.

Handelen med Sør-Korea utgjorde i 2004 ca. 4,9 milliarder kroner i eksport og 3 milliarder kroner i import. Utenfor EU og Nord-Amerika er kun Japan og Kina større eksportmarkeder. Norge eksporterer maskiner, petroleum, optiske og medisinske instrumenter, nikkel-, jern- og stålprodukter samt fisk. Sør-Korea eksporterer i første rekke biler, båter, IT-utstyr, medisinske produkter og plastprodukter til Norge.

Foruten handel med varer dekker avtalen også tjenester, inkludert telekommunikasjon og finansielle tjenester, offentlige anskaffelser og immaterielle rettigheter. For handelen med tjenester åpner avtalen for mer forutsigelige vilkår for norsk eksport enn i dag. Norge har betydelige interesser på dette området, blant annet når det gjelder skipsfart.