Historisk arkiv

Økte muligheter for norsk eksport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

GIEKS årsrapport for 2005 viser at den positive trenden med sterk økonomisk vekst i Asia og Sør-Amerika har ført til at norske eksportbedrifter har grepet de mulighetene som dermed byr seg – både for eksport av varer og tjenester, og for investeringer. Dette er også hovedgrunnen til at Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) fikk et meget bra år.

Økte muligheter for norsk eksport

GIEK logo

Pressemelding
(23.02.2006)

Fattigdommen avtar i mange land i Asia og Sør Amerika som følge av den sterke økonomiske veksten der. Næringslivet i mange av disse landene blomstrer, og det bidrar til økt investeringsaktivitet. Ikke minst har norske eksportbedrifter grepet de mulighetene som dermed byr seg – både for eksport av varer og tjenester, og for investeringer. Denne ekstra positive trenden er også hovedgrunnen til at Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) i fjor fikk et meget bra år. Dette fremgår av GIEKs årsregnskap fra 2005. (se under).

Med GIEK i ryggen

Mange av de norske eksportbedriftene har GIEK i ryggen når de satser på eksport til fremmede land. Statlige GIEK har vist seg som et effektivt redskap i næringsminister Odd Eriksens verktøykasse. GIEK har ordninger (se ramme) som gjør det mulig for eksportindustrien å ta politisk og kommersiell risiko verden rundt.

Satsingsområde

I en kommentar sier adm.dir. Wenche Nistad i GIEK:

- I Soria Moria-plattformen legger regjeringen vekt både på kampen mot fattigdom og retten til økonomisk utvikling og deltakelse i internasjonal handel. Det betyr at næringsutvikling også vil være et høyt prioritert satsingsområde innenfor utviklingssamarbeidet. GIEKs U-landsordning har i de siste ti årene medvirket til at det er blitt realisert over 30 vellykkede prosjekter i land med begrenset bruk av bistandsmidler. Ordningen er svært populær.

===

  • Nærmere kommentarer, kontakt adm.dir. Wenche Nistad i GIEK, tlf. 22 87 62 00, e-post wenche.nistad@giek.no.

Fra GIEKS årsrapport for 2005

U-landsordningen har en garantiramme på 1,5 milliarder kroner. Ordningens driftsresultat ble på 1,5 millioner kroner. Årsresultatet ble -13,3 millioner kroner. Det negative årsresultatet skyldes overføring av 18 millioner kroner ved årets slutt til grunnfondet, som forvaltes og regnskapsføres av Nærings- og handelsdepartementet. Ved årets slutt foreligger det åtte søknader, som ikke kan behandles da rammen er sprengt, på ialt 1.051 millioner kroner.

Den alminnelige garantiordningen fikk i 2005 et årsresultat på 134 millioner kroner; 76 millioner kroner mer enn i 2004. Driftsresultatet økte med 67 millioner kroner til 95 millioner kroner, først og fremst som en følge av reduserte tapsavsetninger. Saker knyttet til offshore- og verftskontrakter står for vel halvparten av volumet i de nye polisene. Skip/rigg/maritimt utstyr og tjenester utgjør 39 % prosent av GIEKs portefølje.

Byggelånsordningen ble opprettet 1. mars 2005. Årsresultatet i det første driftsåret ble på -1 millioner kroner. Det var ikke inntekter i ordningen i 2005. Driftsunderskuddet dekkes gjennom midlertidig lån fra den alminnelige garantiordningen inntil ordningen selv genererer inntekter. Det kom inn syv søknader med et samlet ansvar på rundt 700 millioner kroner. Alle søknadene omfatter bygging av fartøyer for offshorevirksomhet. Det ble gitt to tilsagn i 2005. Garantirammen er på 2,5 milliarder kroner.

Anbudsgarantiordningen administreres av GIEK og finansieres av Norfund. I 2005, som var ordningens første hele driftsår, kom det inn 30 søknader. Ordningen avlaster risikoen ved anbud i bistandsfinansierte prosjekter. Ordningen har en garantiramme på ti millioner kroner. Det er foreløpig god plass under rammen.