Historisk arkiv

Opprettelse av Nordisk patentinstitutt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen besluttet 30. juni at det skal inngås en avtale mellom Danmark, Island og Norge om opprettelsen av et Nordisk patentinstitutt (NPI).

Opprettelse av Nordisk patentinstitutt

Regjeringen besluttet 30. juni at det skal inngås en avtale mellom Danmark, Island og Norge om opprettelsen av et Nordisk patentinstitutt (NPI). Ved avtalen inngås et nordisk samarbeid på patentområdet mellom landenes nasjonale patentverk. Norske bedrifter vil dra nytte av samarbeidet gjennom at Patentstyret opprettholder og styrker kvaliteten og bredden i tilbudet av tjenester for beskyttelse av industrielle rettigheter.

- Det er viktig for norske bedrifter at vi opprettholder og styrker det nasjonale tjenestetilbudet for beskyttelse av det de skal leve av i fremtiden, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

I Soria Moria-erklæringen står det at regjeringen vil forbedre norsk patentpolitikk slik at patentrettigheter kan sikres på høyde med våre konkurrentland. Regjeringen har allerede satt i gang en prosess med sikte på norsk tilslutning til Den europeiske patentkonvensjonen (EPC) innen 2008. En eventuell norsk tilslutning til EPC vil innebære at mange patentsøkere (80% er utenlandske) vil søke vern i Norge gjennom Den europeiske patentorganisasjonen (EPO) i stedet for gjennom Patentstyret. Dette vil innebære omfattende tap av oppgaver for Patentstyret, og vil gjøre det vanskeligere å opprettholde et nasjonalt kompetansesenter for industrielle rettigheter til gode for norsk næringsliv.

- Opprettelsen av Nordisk patentinstitutt er viktig for små- og mellomstore bedrifter, som ofte har manglende kompetanse om hvordan de kan sikre seg avkastning av sine egne innovasjoner. Patentstyret representerer i dag en slik kompetanse – til nytte for nettopp små og mellomstore bedrifter i norsk næringsliv. Gjennom Nordisk patentinstitutt vil denne kompetansen kunne opprettholdes og videreutvikles. Tiltaket vil også gjøre Patentstyret i stand til å opprettholde nasjonal søknadsbehandling innenfor alle tekniske fagområder. Spesielt små- og mellomstore bedrifter vil dra nytte av fortsatt mulighet til å kommunisere på norsk med et nasjonalt kompetansesenter for industrielle rettigheter, påpeker nærings- og handelsministeren.

Gjennom opprettelsen av NPI vil de tre patentverkene oppnå en størrelse som gjør at de i fellesskap vil kunne få status som internasjonal nyhets- og patentgranskningsmyndighet. Med slik myndighet vil NPI kunne tilføre de nasjonale patentverkene oppgaver innenfor den internasjonale Patentsamarbeidskonvensjonen. Den omhandler innlevering og forberedende granskning av patentsøknader på internasjonalt nivå. Med slik status vil NPI også kunne utføre oppgaver for andre lands patentverk og for private selskaper. For norsk næringsliv vil aktuelle tjenester fra NPI i hovedsak være behandling av søknader innenfor Patentsamarbeidskonvensjonen. Indirekte vil imidlertid næringslivet dra stor nytte av NPI-samarbeidets bidrag til å opprettholde og videreutvikle Patentstyret som nasjonalt kompetansesenter for industrielle rettigheter.

Det er viktig å understreke at etableringen av et samarbeid mellom de nordiske patentverkene ikke står i motsetning til et norsk EPO-medlemskap. Det vil tvert imot være slik at NPI og EPO vil komplimentere hverandre gjennom å dekke behovene til ulike deler av norsk næringsliv. Fordelene som ligger i norsk EPO-medlemskap vil være størst for de virksomheter som har et internasjonalt nedslagsfelt for sine produkter. NPI vil på sin side bidra til å opprettholde muligheten til å søke patent hos en nasjonal patentmyndighet for øvrige deler av næringslivet.

3. juli 2006