Historisk arkiv

Statlig eierskap og kampfly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Det var to av temaene som næringsminister Odd Eriksen diskuterte med den svenske næringsminister Thomas Östros i Stockholm 16. mars. Disse to landene har mye til felles i måten å organisere og drive statlig eierskap på. Sverige ønsket også å være med i kampen om milliardkontrakten på kampfly til det norske forsvaret.

Statlig eierskap og kampfly

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen drøftet torsdag statlig eierskapspolitikk med sin svenske kollega. De to landene har mer til felles enn de fleste andre land i måten å organisere og drive statens eierskapspolitikk på, og felles utfordringer.

I både Sverige og Norge er det en diskusjon om i hvilken grad, og hvordan staten bør følge opp at selskaper med statlig eierandel tar samfunnsansvar. Sverige har arbeidet med å sikre at selskapene tar samfunnsansvar. De har også innført nye lover for behandling av topplederlønninger.

- Vi skal i våres legge frem en eierskapsmelding. Med vårt felles utgangspunkt var det viktig for meg å høre hvordan det statlige eierskapet utføres i Sverige, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen. Fra min side var det av spesiell interesse å diskutere hvilke erfaringer den svenske regjeringen har fra innføringen av krav om at insentivprogrammer, dvs opsjonsordninger mv., skal forelegges generalforsamlingen. Den norske regjeringen arbeider med å innføre tilsvarende lovbestemmelser i Norge.

Innkjøp av kampfly til milliarder

De to næringsministrene diskuterte også det norske forsvarets mulige anskaffelser av kampfly. Svenske JAS Gripen er med i konkurransen om, trolig den største materialanskaffelsen noensinne på mellom 25 og 40 milliarder kroner.

- For meg var det viktig å signalisere at JAS Gripen er en interessant kandidat. Norge og Sverige har mye til felles, og derfor er det viktig at vi fikk diskutert potensialet for samarbeid og motytelser i form av gjenkjøpavtaler for norsk industri , sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

Foreløpig vurderes fire kandidater på lik linje. Beslutningen om hvilket fly som er mest aktuelt er ikke tatt. I tillegg til svenske JAS Gripen, er det amerikanske Joint Strike Fighter (JSF), Eurofighter Typhoon, og franske Rafale med i konkurransen. Et åpenbart fortrinn for JAS Gripen er nærheten mellom kunde og leverandør. Regjeringen har signalisert at de industrielle aspektene ved anskaffelsen skal tillegges større vekt enn tidligere. Det betyr at man ønsker å sikre norske bedrifter deltagelse på et bredt spekter av områder i forbindelse med et eventuelt kjøp.

- Regjeringens holdning er at norsk industri skal sikres deltagelse ved store forsvarsanskaffelser. Ved denne nye avtalen setter denne regjeringen høye krav til gjenkjøpavtaler. De skal gi betydelige ringvirkninger i form av industrikontrakter til et bredt næringsliv, sier Eriksen.

Anskaffelsen vurderes av myndigheter og industrien som et svært viktig springbrett for norsk høyteknologisk industri i årene framover.



17. mars 2006