Historisk arkiv

Verdens høyeste sikkerhets- og miljøstandarder i Nordområdene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nå lanseres nye standarder for krav om overvåking og kvantifisering av klimautslipp. Disse standardene blir viktige verktøy for å kontrollere petroleumsvirksomheten.

Regjeringen går inn for:

Verdens høyeste sikkerhets- og miljøstandarder i Nordområdene

Nå lanseres nye standarder for krav om overvåking og kvantifisering av klimautslipp. Disse standardene blir viktige verktøy for å kontrollere petroleumsvirksomheten.

Statssekretær Karin Yrvin besøkte Standard Norge som står for uformingen av de nye standardene.

– Utvikling av standarder for miljø og sikkerhet er et viktig verktøy for å sikre aktiv og bærekraftig næringsutvikling i sårbare miljøer, sier statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Karin Yrvin.

I Soria Moria-erklæringen slås det fast at helse, miljø og sikkerhet innen oljeindustrien skal være verdensledende.

Vi er vitne til en økende aktivitet i Nordområdene. For å sikre kvalitet og sikkerhet i alle ledd har Standard Norge gjennom flere år samarbeidet med bransjen om utviklingen av norske bransjestandarder (NORSOK). Disse standardene, som holder et meget høyt nivå, bidrar til bærekraftig og forsvarlig virksomhet på norsk sokkel. Regjeringen går inn for at Nordområdene skal få verdens høyeste miljø- og sikkerhetsstandarder.

Soria Moria-erklæringen peker ut Nordområdene som det viktigste strategiske satsingsområdet i årene fremover. Nå har regjeringen besluttet å sette i gang ”Barents 2020”, en tverrsektoriell satsing på forskning og utvikling i Nordområdene. Regjeringen har i denne sammenhengen uttrykt at vi skal ha verdens høyeste sikkerhets- og miljøstandarder i Nordområdene.

– Regjeringen arbeider aktivt for at hensynet til miljø og sikkerhet skal settes i høysetet i Nordområdene, også for våre naboland. Gjennom vårt samarbeid med Standard Norge arbeider vi for at verdens høyeste miljøstandarder tas i bruk, både på norsk og russisk side, sier statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Karin Yrvin.

Miljøkrav i høysetet

Skal næringsvirksomheten drives forsvarlig må de enkelte virksomheter etablere et miljøstyringssystem som sikrer kontroll med bruk av råvarer og energi og reduserer risikoen for miljøulykker.

I mars 2006 lanseres tre standarder for krav til overvåking og kvantifisering av klimagassutslipp (ISO 14064). Standardene gir prinsipper og krav for utforming, administrasjon og rapportering av klimagassutslipp for virksomheter og prosjekter.

Det viktigste arbeidet er det arbeidet som gjøres for å forhindre at miljøulykker skjer. Samtidig er det viktig å ha gode metoder for å identifisere hvem som er ansvarlig når uhellet først er ute. Standard Norge har her bidratt til et nybrottsarbeid i samarbeid med den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN: I løpet av kort tid lanseres en ny standard for identifikasjon av oljeutslipp. Denne standarden beskriver hvordan man skal gå frem for å identifisere hvem som er ansvarlig for et oljeutslipp til vanns, når ingen vil ta på seg ansvaret frivillig.

– Dette vil ha en preventiv virkning slik at oljeutvinning og frakt av olje vil skje på en mest mulig miljøvennlig måte. Høye miljøstandarder er viktig både for dagens og fremtidens verdiskaping, sier Karin Yrvin.

Standarder i petroleumsvirksomhet

Internasjonalt pågår det nå et arbeid der de norske standardene for petroleumsvirksomhet inngår som en del av grunnlaget for nye internasjonale standarder på området (ISO-standarder).

I Soria Moria-erklæringen står det at Regjeringen vil ta initiativ overfor andre kyststater i det nord-atlantiske området for å utvikle miljøstandarder for de felles havområdene.

– Regjeringens satsing på Nordområdene setter miljø og sikkerhet i høysetet. Spesielt er det en viktig oppgave for norske myndigheter å sikre at miljø og sikkerhet prioriteres like sterkt fra russisk side. Norge har derfor sterke interesser i arbeidet med miljø- og sikkerhetsstandarder på russisk side. Standard Norge spiller en viktig rolle i dette arbeidet, sier statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Karin Yrvin.

Norsk-russisk samarbeid om miljøstandarder

Et sterkere samarbeid med russerne er et aktuelt satsingsområde for standardiseringsarbeidet i årene fremover. Miljøhensyn og forsvarlig ressursforvaltning er ikke bare nasjonale anliggender, men globale problemstillinger som må håndteres gjennom bredt internasjonalt samarbeid. Standardisering spiller en viktig rolle for utviklingen i Nordområdene på en rekke områder.

En forutsetning for godt samarbeid er gjensidig forståelse. Det ligger en åpenbar språklig utfordring i det norsk-russiske samarbeidet, og spesielt gjelder dette på teknisk avanserte områder.

Dialogen med vår nabo i øst krever et felles begrepsapparat. Faglige ord og uttrykk innenfor petroleumsvirksomhet finnes sjelden i den norsk-russiske lommeparløren. Standard Norge leder et internasjonalt arbeid for å utvikle terminologistandarder med entydige definisjoner på norsk, russisk og engelsk.

– Dette arbeidet vil muliggjøre en mer effektiv dialog, redusere risikoen for misforståelser og skape gjensidig tillit i det norsk-russiske samarbeidet, sier administrerende direktør i Standard Norge, Trine Tveter.

Økt olje- og gassvirksomhet gir økt skipsfart

Olje- og gassvirksomheten på russisk side i Barentshavet, vil innebære økt skipstrafikk langs norskekysten.

Strenge sikkerhetsstandarder i skipsfarten kan redusere risikoen for ulykker i disse områdene. Norge har derfor tatt føringen i den internasjonale standardiseringsorganisasjonens (ISO) komité for utvikling av standarder for elektroniske kommunikasjonssystemer i skipstrafikken.

– At skip og skipstrafikkontroll i ulike land følger samme standarder for elektronisk kommunikasjon kan bidra til at man unngår større miljøkatastrofer. Dette kan legge grunnlaget for bedre beredskap og overvåkning av skipstrafikken, sier administrerende direktør i Standard Norge Trine Tveter.

FAKTA

Standard Norge

Nærings- og handelsdepartementet bevilger 24,8 mill. kroner til Standard Norge i 2006.

  • Standard Norge er en privat og uavhengig medlemsorganisasjon for nasjonal standardisering.
  • Organisasjonen fastsetter og utgir Norsk Standard og andre normative publikasjoner.
  • Organisasjonen ivaretar norske næringslivsinteresser i internasjonale standardiseringsorganisasjoner, og samarbeider aktivt med norsk industri og næringsliv for å fremme norske interesser når standarder utformes.

Statssekretær Karin Yrvin, adm. direktør i Standard Norge, Trine Tveter, og styreleder i Standard Norge, Thor Håkstad.
Statssekretær Karin Yrvin, adm. direktør i Standard Norge, Trine Tveter, og styreleder i Standard Norge, Thor Håkstad.



2. mars 2006