Historisk arkiv

Norge gjør det godt i næringspolitikken i forhold til EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Årets utgave av rapporten som sammenligner Norge og EU i konkurranseevne viser at Norge kommer godt ut. I EUs Lisboa- strategi måles Norges konkurranseevne med de europeiske landene på områder som arbeidsledighet, arbeidsproduktivitet, forskning, utdanning etc. Disse områdende er viktige for Norges konkurranseevne i tøff internasjonal konkurranse.

 - Lisboa-strategien gir en god innfallsvinkel til å se næringspolitikken i perspektiv. Den vil jeg fremover bruke som et redskap for å se de store linjene i regjeringens arbeid, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Årets utgave av ”EUs Lisboa-strategi i et norsk perspektiv” er den femte i rekken av rapporter om Lisboa-strategien fra Nærings- og handelsdepartementet. Lisboa-strategien er EUs strategi for vekst og sysselsetting – EUs konkurranseevnestrategi. Den norske rapporten setter Lisboa-strategien inn i et norsk og nordisk perspektiv. Årets rapport inneholder også en gjennomgang av norsk politikk som er sammenliknbar med EU-landenes nasjonale reformprogrammer.

- Jeg merker meg at Norge kommer svært godt ut i sammenligningen med land i EU. Dette viser at regjeringens politikk virker, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Lisboa-strategien omfatter mange politikkområder. Alt fra makroøkonomi via arbeidsmarked, utdanning og forskning innovasjon, entreprenørskap, IKT infrastruktur, forenkling og effektivisering i offentlig sektor, konkurransepolitikk og bærekraftig utvikling.

- Vi gjør det godt, men det er selvsagt ikke slik at vi mangler utfordringer. I Norge har vi vært gjennom omfattende omstillinger de siste tiårene. Globaliseringen og utviklingen i Kina og India er en utfordring som gjør at vi fortsatt må forvente omstilling i tiårene som kommer. For å øke omstillingsevnen vår må vi legge til rette for en effektiv utnyttelse av ressursene våre. Vi må bli flinkere til å skape noe nytt. Vi må dessuten særlig arbeide for å øke innsatsen innenfor forskning og utdanning. Lisboa-strategien er en årlig rapport som jeg/regjeringen kan bruke til å justere den overordnende og fremtidsrettede næringspolitikk, understreker Dag Terje Andersen.

Nytt i årets rapport er det nordiske perspektivet.

Et viktig kjennetegn ved den nordiske modellen er at staten tar hovedansvaret for omfordeling, mens bedriftene – gjerne med offentlig eierskap – tar ansvaret for verdiskapingen. De nordiske landene hører til en gruppe av europeiske land som har møtt økt internasjonal konkurranse gjennom omstilling og nyskaping. Den nordiske velferdsmodellen og rollefordelingen mellom det offentlige og bedriftene kan være en av forklaringene på dette.

- De nordiske landene kommer godt ut av sammenlikningen, noe som bekrefter inntrykket av at regjeringens arbeid for å forsterke de positive sidene ved at den nordiske modellen er den riktige veien å gå, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Les EUs Lisboa-strategi i et norsk perspektiv.