Historisk arkiv

Uttalelse i saken om Hydro og opsjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- Denne regjeringen er imot opsjoner. De opsjonsordningene som nå er innløst i Norsk Hydro ASA, ble etablert før endringene i aksjeloven trådte i kraft 1. januar, sier statssekretær Rikke Lind.

Statssekretær Rikke Lind (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet har følgende kommentarer i saken om Hydro og opsjonsutbetalingene:

- Denne regjeringen er imot opsjoner. Derfor har vi grepet inn og stanset fremtidige aksjeopsjoner i selskaper hvor staten er hel eller delvis eier. Vi mener fastlønn bør være hovedelementet også i lederes kompensasjonsordning. Vi er også åpne for bonuser, men de må være basert på objektive og målbare kriterier og ikke utgjøre mer enn en tredel av samlet lønnsutbetaling. Også ledere må vise moderasjon, sier statssekretær Rikke Lind.

- De opsjonsordningene som nå er innløst i Norsk Hydro ASA, ble etablert før endringene i aksjeloven trådte i kraft 1. januar. De har ikke vært behandlet i Generalforsamlingen. Aksjonærene er orientert om ordningene blant annet gjennom årsberetning og noter, sier Lind.

- I retningslinjene for lederlønninger fremover som styret i Hydro la frem på Generalforsamlingen 2007 i tråd med den nye loven, var det ikke lagt opp til tildeling av nye opsjoner. Det er vi fornøyd med. Generalforsamlingen har således ikke etter at lovendringen trådte i kraft tatt stilling til forslag om å tildele opsjoner, sier Rikke Lind.

- Vi har forholdt oss til at opsjonsrettigheter som tidligere er gitt, er forpliktende avtaler som selskapet ved styret må forholde seg til. Det er styret som har ansvar for og må håndtere slike avtaler. Vi forutsetter at dette skjer innenfor lovlige rammer og de fullmakter som et styre har, sier statssekretær Rikke Lind.

- Vi regner med at selskapet vil kunne svare nærmere for de vurderinger som er gjort i denne sammenheng, sier Lind.