Historisk arkiv

Tok pulsen på det maritime Sunnmøre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- Bare ved å snakke direkte med folk kan vi få et godt nok inntrykk av situasjonen for bedriftene ute i landet, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad etter sitt besøk til Sunnmøre sammen med statsminister Jens Stoltenberg.

Møre og Romsdal er et av landets største eksportfylker, og det var derfor naturlig for statsministeren og nærings- og handelsministeren å ta turen dit for å skaffe seg kunnskap om situasjonen i næringslivet i kjølvannet av uroen på finansmarkedene.

Ulsteinvik: Plassjef Dag Skarbø (i midten) saman med nærings- og handelsminister Sylvia Brustad og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: SMK.
Ulsteinvik: Plassjef Dag Skarbø (i midten) saman med nærings- og handelsminister Sylvia Brustad og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: SMK.

- Det kan nesten ikke understrekes nok hvor viktig Sunnmøre er for hele den maritime næringen i Norge. Bedriftene her opererer globalt, har kompetanse i verdensklasse og skaper store verdier. Derfor reiser vi hit sånn at vi kan få snakket med folk som jobber i næringen og som nå merker den internasjonale finansuroen, sier Brustad.

Hun slår fast at det allerede nå er mulig å se virkningene av finanskrisen for de maritime næringene.  

- Det er en betydelig reduksjon i fraktratene, verdiene på skip faller, kontraktsmarkedet er tregere og det er nesten full stopp i nybyggingskontrakter. Regjeringen følger selvsagt denne situasjonen nøye. Vi har allerede satt i verkt tiltak, og kan komme til å iverksette nye, sier Brustad. 

Hun sikter spesielt til at rammene til Garantiinstituttet for Eksportkreditt (GIEK) er foreslått utvidet med 10 milliarder kroner neste år. Dette vil bety mye for verftsindustrien. 

- Her har regjeringen vist handlekraft. I statsbudsjettet for 2009 foreslo vi å øke rammen fra 50 milliarder til 60 milliarder kroner. Uroen i markedene har ført til et akutt behov for å utvide rammen. Derfor bestemte vi på fredag å fremskynde økningen og fremmer en sak for Stortinget som gjør at økningen kan skje allerede nå, sier Brustad.

Brustad hadde et tett program på Sunnmøre. Først åpnet hun Verftskonferansen med et innlegg om situasjonen for norsk verftsindustri og utstyrsleverandører. Deretter reiste hun videre sammen med statsministeren til Ulsteinvik og Hareid og bedriftsbesøk til Rolls Royce Marine og Odim.