Historisk arkiv

Delte ut historisk norsk-tysk næringslivspris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Den første Norsk-Tyske Næringslivsprisen noensinne ble i går gitt til selskapet Zenergy Power. Overrekkelsen var det nærings- og handelsminister Trond Giske som stod for.

Runde, Bührer og Giske. Foto: Anne Cecilie Lund, NHD
Magne Runde, Carsten Bührer og Trond Giske. (Foto: Anne Cecilie Lund, NHD)

Nærings- og handelsminister Trond Giske var årets hovedtaler på Norsk-Tysk handelskommers sommermottakelse på torsdag. Her skulle også den Norsk-Tyske Næringslivsprisen bli delt ut for første gang, og den oppgaven var forært Giske. Han betonte det nære samarbeidet mellom Tyskland og Norge, og gjorde seg populær blant de fremmøtte da han innledet talen med en gratulasjon.
- For å ta det viktigste først, gratulerer med årets seiere i Melodi Grand Prix her i Oslo på lørdag, sa Giske.
Hele to hundre gjester fra næringslivet fra begge land, hadde samlet seg ved den årlige tilstelningen og møtte statsråden med stor applaus.
- Tyskland er ryggraden i Europeisk industri og motoren som driver oss gjennom krisen, sa Giske videre.

Gir resultater
Det var firmagruppen Zenergy Power Gmbh som gikk av med seieren i konkurransen om næringslivsprisen. En jury bestående representanter fra media, næringsliv og handelskammeret har foretatt et utvalg på tre finalister. Vinneren, Zenergy Power, ble så kåret via en online avstemning, og selskapet fikk prisen for å ha utviklet en energisparende pressboltovn basert på nobelprisvinnende superleder-teknologi utviklet hos Sintef.
- Tyskland er vår viktigste handelspartner og det er tette og gode relasjoner mellom Norge og Tyskland på alle områder. Det er veldig artig at prisen går til et selskap som har klart å kommersialisere SINTEFs nobelprisvinnende forskningsoppdagelse. Produktet er et glimrende eksempel på kombinasjonen av norsk ”know-how” og tysk entrepenørskap, sa næringsministeren.
Prisen ble tatt imot av Dr. Carsten Bührer, adm.dir. i Zenergy, og Magne Runde fra SINTEF.
Norsk-tysk handelskammer er det største bilaterale handelskammer i Norge med ca 600 norske og tyske medlemsbedrifter samt 30 ansatte. Handelskammerets hovedformål er å fremme forretningsforbindelser mellom Norge og Tyskland.

Fakta

• Tyskland er Norges viktigste handelspartner
• Norsk eksport til Tyskland i 2009: 100 mrd NOK, importen tilsvarte 55 mrd NOK
• Viktigste varer i eksporten: olje og gass, maskiner, nikkel, aluminium, fisk og sjømat
• Regjeringen har en egen Tysklandsstrategi
• Norske og tyske myndigheter møtes årlig på embetsnivå gjennom Norsk-tysk europapolitisk økonomisk kommisjon
• Tyskere utgjør den største gruppen turister som besøker Norge