Historisk arkiv

36 nye forskningsprosjekter i bedrifter har fått støtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

36 nye prosjekter får støtte av Norges forskningsråd til forskningsbasert innovasjon der bedrifter sitter i førersetet.

Pressemelding

Nr.: 42/06
Dato: 23. juni 2006
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Ingrid Braate, telf. 480 60 503

Næringsminister Odd Eriksen:

36 nye forskningsprosjekter i bedrifter har fått støtte

36 nye prosjekter får støtte av Norges forskningsråd til forskningsbasert innovasjon der bedrifter sitter i førersetet. Blant bedriftene som får penger fra Brukerstyrt innovasjonsarena er Jotun, Elkem Research, Madshus, Norspace og Helly Hansen Spesialprodukter. Det er gitt tilsagn om 302 millioner kroner til prosjektene over de neste årene. Næringsministeren er glad for å se at hans satsing på næringsrettet forskning og innovasjon på over en halv milliard kroner nå blir konkretisert i forskningsprogrammer i bedriftene

- Forskningsprogrammet Brukerstyrt innovasjonsarena er det mest effektive virkemiddelet vi har for å fremme god og næringsrelevant forskning. Programmet utløser betydelige forskningsinvesteringer fra bedriftene, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen. Programmet innebærer en betydelig satsing på forskning på områder der Norge har fortrinn og verdiskapingspotensial. Det er spesielt viktig at et høykostland som Norge - som ikke kan konkurrere på pris alene - satser på forskning, sier nærings- og handelsministeren.

Mange av de utvalgte forskningsprosjektene er i bedrifter i bransjer der Norge har spesielle forutsetninger for å lykkes. Det er bl.a. energi, IKT, materialer, metaller og bioteknologi.

Prosjektene innenfor Brukerstyrt innovasjonsarena gjennomføres i nært og forpliktende samarbeid mellom flere bedrifter og forskningsmiljøer. De holder høy faglig kvalitet og vurderes å ha en betydelig mulighet for god fortjeneste og verdiskapingspotensial. Evalueringer av denne typen brukerstyrt forskning viser at bedriftene anser læringsprosessen som de går gjennom i prosjektene som særdeles viktig i et langsiktig verdiskapingsperspektiv.

Gjennom brukerstyrt innovasjonsarena utløses en betydelig egeninnsats; normalt det dobbelte i form av næringslivets egenfinansierte FoU-innsats. Det samlede FoU-innsatsen per år blir nesten 1 milliard kroner innenfor dette programmet. Mange prosjekter ville ikke blitt iverksatt uten støtten.

- Dette programmet er særlig viktig for langsiktig kunnskapsutvikling i næringslivet. Vi er stolte av at vi har kunnet gi programmet en kraftig budsjettøkning i 2006. Jeg er fornøyd med at vi gjennom dette programmet bidrar til at de beste i eksisterende næringsliv skal kunne bli vinnere i fremtiden og at nye bedrifter med høye forskningsambisjoner skal kunne gjennomføre sine prosjektideer, sier Odd Eriksen.

Den geografiske spredningen av prosjektene som mottar støtte fra Forskningsrådet er god. Det er i alt 13 fylker hvor bedrifter mottar støtte. Eksempler på steder er Raufoss, Kongsberg, Horten, Trondheim og Oslo.

Ett eksempel på et prosjektet som nå får støtte fra Forskningsrådet er Norsk Titanium AS. Selskapet ble etablert av Alf Bjørseth i desember 2004. Bedriften skal i samarbeid med Norsk Hydro videreutvikle en ny prosess for miljøvennlig produksjon av metaller. NTNU i Trondheim og University of Cambridge er forskningspartnere. I første omgang er hovedmålet fremstilling av titan på en kostnadseffektiv og miljøvennlig måte. Produksjon av titan har potensial for å bli en ny milliardindustri i Norge. Nasjonale fortrinn er både kompetanse, infrastruktur og rik tilgang på titanoksyd malmforekomster. På lengre sikt vil prosessen kunne utnyttes til å produsere andre metaller eller legeringer på en mer lønnsom måte.

Nærmere om evalueringene av brukerstyrt forskning

Forskningsrådets brukerstyrte prosjektportefølje er siden midten av 90-årene blitt evaluert av Møreforskning. Evalueringene viser at brukerstyrte forskningsprosjekter bidrar til å utvikle:

  • ny teknologi og nye tjenester,
  • doktorgrader,
  • vitenskapelige publikasjoner,
  • langsiktig kompetansebygging i bedriftene,
  • samarbeidsrelasjoner mellom bedrifter og forskningsinstitusjoner.

I Møreforsknings evalueringer gir to tredjedeler (67 pst.) av prosjekteierne uttrykk for at de ikke ville ha gjennomført prosjektene uten støtte fra Forskningsrådet. 42 pst. av prosjekteierne gir uttrykk for at Forskningsrådets bidrag har medvirket til å gjøre prosjektene større og spenstigere.

Fra de 153 bedriftsprosjektene som ble avsluttet i 2004, var det utviklet 435 nye produkter, 69 nye prosesser og 44 nye tjenester. 45 pst. oppgir at prosjektet har hatt stor betydning for utvikling av bedriftenes konkurranseevne.

Les mer på www.forskningsradet.no/bia