Historisk arkiv

GRO-programmet skal hjelpe kvinnebedrifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen satser på kvinnelige bedriftsetablerere, og bidrar nå med 10 millioner kroner ekstra til kvinner som allerede har etablert en bedrift. Nyskapingen er døpt GRO - programmet.

Pressemelding

Nr.: 52/06
Dato: 4. juli 2006
Kontaktperson:
Informasjonssjef Øistein Øisjøfoss, tel. 22 24 01 25 / 915 78 492

GRO-programmet skal hjelpe kvinnebedrifter

Regjeringen satser på kvinnelige bedriftsetablerere, og bidrar nå med 10 millioner kroner ekstra til kvinner som allerede har etablert en bedrift. Nyskapingen er døpt GRO - programmet. Pengestøtten skal gå til vekst og utvikling av bedriftene. Totalt har Regjeringen gitt 835,7 millioner kroner til kvinnerettede prosjekter via Innovasjon Norge i 2005. Av dette utgjorde støtten til nyetableringer av bedrifter for kvinnelige gründere 163,8 millioner kroner.

– Vi ønsker at bedrifter etablert av kvinner skal spire og gro skikkelig. Undersøkelser viser at det er en enda større utfordring for kvinner enn menn å vokse og internasjonalisere sine bedrifter, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

Norge trenger vekstbedrifter for å skape verdier og dermed et fundament for framtidens velferdssamfunn. Derfor satser regjeringen nå på å styrke de kvinnebedriftene som allerede er etablert.

– Kvinnelige gründere har alle menneskelige forutsetninger for å lykkes. De er grundige og har ofte bedre utdannelse enn menn som starter bedrift. Vi har derfor alle muligheter til å endre situasjonen. Virkemidlene er kompetansehevende tiltak, nettverksbygging og synliggjøring, sier Eriksen.

Tiltakene i det nye GRO-programmet omfatter blant annet kurs i markedsarbeid, valg av partnere, internasjonalisering, trening i presentasjon for investorer og aktiv profilering av bedrifter som har lykkes. GRO-programmet skal være tilgjengelig for kvinnebedrifter i hele landet. Deltakelse vil avgjøres på bakgrunn av kvaliteten i enkeltprosjekter.

– Målet for meg er å oppnå likestilling, også når det gjelder bedriftsetablering. I dag er bare 24% av norske bedriftsetablerere kvinner. Det er dårligere enn land vi liker å sammenligne oss med. Det er mange barrierer som må forseres om kvinner skal ta risikoen ved å starte opp noe nytt. GRO-programmet er en god start for å endre på dette, understreker statsråden.

Til høsten legger Eriksen fram en handlingsplan for kvinner og entreprenørskap. Handlingsplanen vil se på alle forhold som innvirker på kvinners etablering. Blant disse er tilgang på kapital og sosiale velferdsordninger som permisjonsordninger.

Innovasjon Norge skal forvalte det nyopprettede GRO-programmet. Selskapet forvalter også finansielle virkemidler som etablererstipend, bedriftsutviklingstilskudd og lån. Disse er åpne for alle, men kvinner er en prioritert målgruppe.

I 2005 innvilget Innovasjon Norge 835,7 millioner kroner til kvinnerettede prosjekter. For at et prosjekt skal være kvinnerettet, må minst ett av følgende kriterier være oppfylt: Kvinner som starter egen virksomhet, prosjekt som er spesielt rettet mot å øke kompetansen til kvinnelige ansatte, kvinner utgjør mer enn 30 % av styremedlemmer/ledelse i søkerbedriften eller prosjektet bidrar til å øke antall kvinnelige eiere, styremedlemmer, ledere eller er spesielt rettet mot å øke antall sysselsatte kvinner.