Historisk arkiv

Lov om omstilling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen vil innføre nye tiltak som kan forebygge nedlegging av bedrifter, og som kan redusere de negative virkningene i de tilfellene bedrifter blir lagt ned. Saken sendes nå på høring i tre måneder.

Lov om omstilling

Regjeringen vil innføre nye tiltak som kan forebygge nedlegging av bedrifter, og som kan redusere de negative virkningene i de tilfellene bedrifter blir lagt ned. Innføring av meldeplikt og lovfesting av ansattes rett til å drøfte en eventuell overtakelse av virksomhet er tiltak som nå sendes på høring i tre måneder.

– Målet med disse tiltakene er å ivareta hensynet til lokalsamfunn og den enkelte ansatte, samtidig som bedriftenes muligheter til å omstille seg opprettholdes, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Innføring av meldeplikt

Regjeringen foreslår å innføre en meldeplikt ved planer om nedlegging. Dette betyr at bedriften plikter å melde fra til myndighetene om en planlagt nedlegging. Melding skal sendes til fylkeskommunen senest 30 dager før en eventuell nedlegging kan gjennomføres.

I samspill med eiere, ledelse, ansatte, det offentlige og andre involverte skal fylkeskommunen i en 30-dagers periode etter at meldingen er mottatt, gjennomføre en prosess der det skal vurderes om det er muligheter for videre drift, eventuelt med nye eiere, eller andre omstillingstiltak.

– På den måten styrker vi kontakten mellom bedrift og myndigheter og etablerer en ny arena hvor alle involverte i fellesskap kan arbeide for å finne alternativer til nedlegging, sier Andersen.

Mens den gamle ervervsloven regulerte eierskifter i norske bedrifter, er den nye meldeplikten rettet direkte mot nedlegging. Dette gir en bedre og langt mer treffsikker ordning enn med ervervsloven.

– Meldepliktsordningen vil skape en ny arena for samarbeid mellom næringsliv og myndigheter. Dette vil sikre at alle alternativer kommer på bordet og blir vurdert, sier Andersen.

Drøfting av overtakelse

Regjeringen vil dessuten innføre en ny bestemmelse i arbeidsmiljøloven som gir bedriftseierne en plikt til å gå inn i drøftelser med de ansatte, med sikte på overtakelse av virksomhet som planlegges nedlagt.

– På denne måten både styrker vi de ansattes innflytelse på prosessen, samtidig som vi sikrer at muligheten for de ansattes til å overta virksomheten blir vurdert som et reelt alternativ til nedlegging, sier Andersen.

Tilsvarende rettigheter finnes i hovedavtalen, men en lovfesting vil høyne bevisstheten om drøftelsesplikten og gjøre den obligatrisk for alle, uavhengig av om de er en del av hovedavtalen eller ikke.

Høringsnotat:

Tiltak ved bedriftsnedlegging