Historisk arkiv

Ny lov om måling gir bedre tilsyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsministeren la 2. juni frem en ny lov som kan gi bedre og mer effektivt tilsyn med måleinstrumenter som elektrisitetsmålere, butikkvekter og bensinpumper.

Pressemelding

Nr.: 36/06
Dato: 2. juni 2006
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Ingrid Braate Prillard tlf. 480 60 503

Ny lov om måling gir bedre tilsyn

Nærings- og handelsministeren legger i dag frem en ny lov som kan gi bedre og mer effektivt tilsyn med måleinstrumenter som elektrisitetsmålere, butikkvekter og bensinpumper.

- Den nye loven skal bidra til å gjøre tilsynet med måleinstrumenter bedre og mer effektivt, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen. I Norge måles og veies årlig produkter som har en verdi på over 1000 milliarder kroner i året. Jeg mener derfor at det er svært viktig at målinger er tilstrekkelig pålitelige og nøyaktige. Den økende globalisering fører til skjerpet konkurranse for norsk næringsliv. Korrekte måletekniske resultater vil være en vesentlig faktor for tilliten til norsk eksportnæring, sier Odd Eriksen.

Enklere og mer tilgjengelig regelverk

Den nye loven erstatter lov om mål og vekt fra 1946. Loven innebærer en betydelig forenkling av dagens regelverk, og vil åpne for en fornying av offentlig sektor.

Loven skal bidra til at målinger og måleresultater er tilfredsstillende nøyaktige ut fra hensynet til effektiv bruk av samfunnets ressurser og ivaretakelse av beskyttelsesverdige interesser. Dette skal sikre at loven er egnet til å ivareta interesser selv om de er vanskelig økonomisk målbare. Det vil si at det kan tas hensyn til blant annet rettsikkerhet, helse, miljø og sikkerhet og forbrukerhensyn. Dette innebærer et vern av svake parter. Dagens lov har kun fokus på målinger som benyttes i kjøp og salg.

Nye tilsynsmetoder

Lovforslaget åpner for stor fleksibilitet når det gjelder bruk av ulike tilsynsmetoder. Dette innebærer at man kan tilpasse tilsynsmetoden etter hva som er mest hensiktsmessig i de enkelte tilfeller. Dette kan variere fra stikkprøver, krav til egenkontroll og intern-revisjon til pålegg om bruk av godkjente servicefirmaer, til oppsøkende tilsynsvirksomhet osv. Nye tilsynsmetoder gjør at det mer aktuelt å føre tilsyn på områder hvor det ikke føres tilsyn i dag.

- Den nye loven gir også mulighet til å stille krav til og føre tilsyn med andre måleinstrumenter enn i dag, hvor vi mener det er nødvendig. Dette kan for eksempel gjelde gassmålere, taksametre og ferdigpakninger, sier nærings- og handelsministeren.

Mer enn 70 % av alle varer vi kjøper er ferdigpakkede varer hvor innholdet er oppgitt på pakningen. Det viser seg imidlertid at pakningen ikke alltid innholder den mengden som er oppgitt. Gjeldende lov stiller kun krav til at selve måleinstrumentet som veier ferdigpakningen, skal være korrekt. Det kan ikke i medhold av loven stilles krav til selve det ferdige produktet. Den nye loven gir rom for å stille krav som i større grad kan sikre måleresultatet, altså at innholdet i pakningen er i samsvar med det som er angitt.

Ot.prp. nr. 81 (2005-2006) Lov om målenheter, måling og normaltid:

http://odin.dep.no/nhd/norsk/dok/regpubl/otprp/024001-050027/dok-bn.html