Historisk arkiv

5 millioner kroner til Skjånes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Revidert nasjonalbudsjett 2007

Regjeringen bevilger 5 millioner kroner til næringsstimulerende tiltak for Skjånes i Gamvik kommune i Finnmark. Dette skal bidra til å sikre næringsgrunnlag og bosetting i Skjånes, gjennom utvikling av alternativ virksomhet og nye arbeidsplasser.

– Dette er et viktig bidrag til et presset lokalsamfunn i verdens nordligste fastlandskommune. Jeg håper dette bidrar til at det fortsatt kan bo folk i Skjånes, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.     

I St. prp. nr. 32 (2006-2007) Om vern av villaksen og ferdigstilling av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder ble det foreslått at det ikke lenger skal være tillatt med oppdrett av laksefisk i Tanafjorden. Forbudet innebærer at to konsesjoner med fem lokaliteter for matfiskoppdrett ved lokalsamfunnet Skjånes må flyttes ut av fjorden.

Dette vil legge ytterligere press på et sårbart og ensidig næringsliv, hvor de fleste av de yrkesaktive innbyggerne arbeider i fiskerinæringen og hvor lakseoppdrett tidligere har vært en sentral næringsvei.

Det legges opp til at omstillingsmidlene skal forvaltes av Gamvik kommune og øremerkes til næringsstimulerende tiltak for Skjånes. Det gis nærmere føringer om hvordan midlene skal benyttes, med en grunnleggende forutsetning om at midlene disponeres etter en konkret plan for langsiktige næringsrettede tiltak som sikrer varige arbeidsplasser i Skjånes.

Gamvik kommune skal rapportere om bruken av pengene over en tre-årsperiode og skrive en sluttrapport når prosjektplanen er gjennomført.

Det er en forutsetning at all bedriftsrettet støtte som gis, er i tråd med statsstøtteregelverket i EØS-avtalen. Midlene vil bli benyttet i henhold til gruppeunntakene for statsstøtte til små og mellomstore bedrifter og bagatellmessig støtte. Dette muliggjør rask iverksetting.