Historisk arkiv

Gratis leie av besøksgruver

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Revidert nasjonalbudsjett 2007

Regjeringen vil legge bedre til rette for at turister og andre kan besøke norske gruver. Regjeringen foreslår nå at besøksgruver og museumsgruver skal slippe å betale leie til staten for å kunne drive omvisning i hjemfalte gruveanlegg.

– Dette er et viktig tiltak for dem som gjør den viktige jobben med å drive besøksgruver og gruvemuseer, og for alle dem som hvert år besøker disse unike stedene, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Nærings- og handelsdepartementet forvalter eiendommer som er hjemfalt til staten etter avsluttet gruvedrift. Fire områder slipper heretter å betale leie: Løkken gruver i Meldal kommune, Folldal gruver i Folldal kommune, Sulitjelma gruver i Fauske kommune og Nyseter gruver i Lunner kommune. Leien er 5000 kroner i året.

Departementet vil nå endre eksisterende avtaler.

– Gruvene er viktige elementer i det lokale reiselivet flere steder i landet. Vi fjerner leien for å legge bedre til rette for driften. Dette er et viktig tiltak i regjeringens arbeid med å styrke reiselivsnæringene og ta vare på unike reisemål i distrikts-Norge, sier Andersen.

Gruve