Historisk arkiv

En aktiv næringspolitikk for konkurransedyktige industrimiljøer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Åpningstale for NCE Mikroteknologi i Horten

- NCE-ordningen er en konkurransearena, vi kan gjerne si et toppidrettsgymnas for de mest dynamiske industrimiljøene, sa næringsminister Eriksen ved åpningen av NCE Mikroteknologi i Horten 26. september.

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen

En aktiv næringspolitikk for konkurransedyktige industrimiljøer

Åpningstale for NCE Mikroteknologi i Horten, 26. september 2006

Takk for invitasjonen!

Jeg tenkte jeg ville starte med en liten historie. Mange av oss kom hit med bil i dag. Bilene vi kjører har de siste årene blitt mye sikrere for oss som sitter inni dem. En av årsakene er at det de siste 20 årene er installert kollisjonsputer som beskytter oss når uhellet er ute. Slike kollisjonsputer er faktisk utrolig pålitelige. De åpner seg stort sett når de skal, og ikke når de ikke skal. Hva er det som sikrer dette? Jo, en bitte liten mikrosensor fra en bedrift her i Horten; SensoNor.

Fint, vil dere sikkert si. Nå er kollisjonsputen oppfunnet, og finnes snart i alle biler. I Mercedes, BMW, og FIAT sitter det norske brikker som styrer utløsningen av disse putene. Da kan vi vel slå oss til ro med det? Men nei – vi må huske at SensoNor ikke er alene i verden. Bedriften må utvikle seg videre for å være sikret fortsatt suksess. Og de gjør de! Når SensoNor først var kommet innenfor i bilindustrien med sine sensorer, fant bedriften ut at det også kunne være bruk for sensorer andre steder på bilene.

For eksempel i dekkene. Slike sensorer har fått et stort marked – blant annet i USA der flere ulykker med dekkeksplosjoner har utløst krav om å påby slikt utstyr. SensoNor har også utviklet veltesensorer som utløser kollisjonsputene dersom bilen velter.

Når det er sagt, mikroteknologi er ikke bare bilsensorer, og mikroteknologi i Horten er ikke bare SensoNor. Men dette eksemplet illustrerer godt at hver og en av oss har interesse av den rivende teknologiutviklingen som skjer i Horten.

I dag er vi samlet for å feire at hele Vestfolds mikro­teknologi­miljø har fått status som Norwegian Centre of Expertise, eller NCE. Det er en merkedag!

Ordningen med Norwegian Centers of Expertise er et konkret virkemiddel for å støtte avanserte teknologiklynger.

Innovasjon Norge, Forsknings­rådet og SIVA har utviklet ordningen etter oppdrag fra kommunalministeren og meg.

Hensikten med programmet er å støtte næringsmiljøer som vi tror har spesielt gode forutsetninger for å vokse.

Disse næringsmiljøene skal bestå av bedrifter som er internasjonalt orienterte og som har et stort potensial for innovasjon, økt samarbeid, internasjonalisering og FoU.

Programmet disponerer i 2006 et budsjett på 34,5 millioner kroner for de seks NCEene som ble kunngjort i år.

Det blir utlysninger også de neste årene, med sikte på iverksetting av i alt 10 klyngeprosjekter innen tre år.

NCE-ordningen er en konkurransearena, vi kan gjerne si et toppidrettsgymnas for de mest dynamiske industrimiljøene. Statens bidrag til finansieringen utgjør en viktig del, men ikke størstedelen av innsatsen.

De statlige midlene skal bidra til å utløse den egentlige prestasjonen, som er flere bedrifter på topp internasjonalt nivå.

Som alle toppidrettsfolk vil være enig i: Støtteapparatet rundt er fint å ha, men det er deres egen innsats som til syvende og sist avgjør hva man får til.

Da NCE-tildelingen til Vestfolds mikroteknologimiljø ble kjent, sa professor Henrik Jakobsen dette til Tønsberg Blad: ”Målet for prosjektet er å øke industriens omsetning med tre milliarder kroner. Det kan gi 400 nye arbeidsplasser i eksisterende og nye bedrifter”.

Og han la til at prosjektet også vil gi et betydelig antall forskerstillinger innenfor mikroteknologi.

Ved samme anledning sa Geir Schmidt, prosjektleder for denne NCEen: "Statusen som et Norwegian Centre of Expertise vil gi den sterke mikroteknologisatsingen i regionen mulighet for å løfte miljøet fra å være et nasjonalt kompetanse- og kommersialiseringsmiljø for mikrosystemteknologi til å bli en sterk og profilert internasjonal aktør."

Slike ambisjoner og visjoner trenger vi! Det er godt å se at miljøet her i Vestfold har store tanker om sin fremtid med mikroteknologi!

I dag har ti av disse spennende bedriftene stands her. Jeg besøkte dem for noen minutter siden, og ble veldig imponert. Noen er store og velkjente, andre er nye, små og ennå bare kjent av spesialister.

Bedriftene lager stadig mindre apparater. Vi har gått fra det som kalles mikro-nivået til det enda mindre nano-nivået. Dette er spennende nye forskningsområder som regjeringa investerer betydelige ressurser i gjennom vår nasjonale mikroteknologisatsing.

Regjeringens nasjonale mikroteknologisatsing har tre tyngdepunkter. De to første er ved Universitet i Oslo og ved NTNU i Trondheim. Det tredje tyngdepunktet ligger her i Horten.

Her finnes det bedrifter som utfører viktig utviklingsarbeid, og som også står for industrialiseringen av forsknings­resultatene.

Jeg gleder meg til å følge med på fortsettelsen!

Nå er det er snart ett år siden landet fikk en ny regjering. Dette har vært et godt år for norsk næringsutvikling.

Vår oppgave er å styrke, fornye og videreutvikle velferdssamfunnet vårt.

Målet er å gi alle mennesker i hele landet mulighet til å utvikle sine evner og leve gode og meningsfylte liv. Det får man for eksempel på steder som har slike miljøer som det som er samlet her i dag – miljøer som vil noe.

Jeg vet at alle her i Horten er stolte av sitt lokalsamfunn, hvor det er godt å leve og der det samtidig finnes spennende arbeidsplasser.

Vår visjon er at vi kan overlate til neste generasjon noe mer verdifullt enn det vi selv overtok. Regjeringen slår fast i Soria Moria-erklæringen at det å forske – og utvikle ny kunnskap – er noe av det viktigste samfunnet kan gjøre. Regjeringen har lagt opp til bevisst å satse på forskning innen næringer der Norge har fortrinn og stort verdiskapingspotensial. Mikroteknologi­næringen er utvilsomt en slik næring.

Forskningspolitikk dreier seg også om å ha gode kunnskaper i bunn. Det er derfor viktig at vi lykkes i vår satsing på realfag i utdanningssystemet. Da har vi et grunnlag for framtidig vekst i de teknologiske næringene. Her spiller en institusjon som Høyskolen i Vestfold en viktig rolle.

Vi vet at det stilles økte krav til omstillingsevne i norsk næringsliv. Vi vet at vi må være i front av den teknologiske utviklingen der vi skal konkurrere. I den forbindelse utmerker vertskapet for dagens arrangement, Høgskolen i Vestfold seg. Denne høyskolen har spisskompetanse på feltet mikro- og nanoteknologi. Det gjør den til en attraktiv samarbeidspartner også internasjonalt.

Et eksempel på dette er undertegnelsen senere i dag av en avtale med Xiamen Universitetet i Kina om samarbeid innen FoU og utdanning på feltet mikro- og nanoteknologi.

Høyskolen gjør det også bemerkelsesverdig bra med sin deltakelse i europeisk forsknings- og utdanningssamarbeid. De europeiske studentene tilstede her i dag bærer bud om dette.

My best greetings to all Chinese and European guests here today!

I vår nasjonale mikroteknologisatsing spiller høyskolen en nøkkelrolle som bindeledd, inspirator og partner for samarbeidet mellom bedriftene og de tunge forskningsmiljøene på universitetene.

Til slutt vil jeg si at det er veldig hyggelig å se den store gleden som NCE-utnevnelsen har utløst her i Horten.

Det var ingen hemmelighet at dere var blant de sterkeste kandidatene, men det er godt å registrere at dere, på samme måte som de virkelige toppidrettsfolkene, ikke tar seire på forskudd.

Men nå er dette målet altså nådd. Det er all grunn til å gratulere Horten og Vestfold med dagen!

La meg nå erklære NCE Mikroteknologi for åpnet.